ukenru
sbu-zayavila-scho-na-zhitomirschini-bula-radioaktivna-zagroza

СБУ заявила, що на Житомирщині була радіоактивна загроза

 • 20729 переглядiв

КИЇВ. 24 лютого. УНН. У Службі безпеки України заявили, що їхня контррозвідка попередила "потенційну загрозу радіоактивного забруднення довкілля". Йдеться про зберігання реадіоактивного ізотопа на підприємстві без ліцензії. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресцентр СБУ.

Деталі

За даними СБУ, джерело радіоактивного випромінювання “Криптон-85” на Житомирщині виявили в одному із виробничих приміщень недіючого місцевого підприємства. "При цьому, відповідна ліцензія підприємства закінчилася, а радіоактивні елементи зберігалися незаконно", - сказано у повідомленні.

Наразі обладнання передали фахівцям спеціалізованого Державного підприємства “Радон”, — для проведення експертного дослідження та утилізації.

Тривають слідчі дії у межах досудового розслідування за ст. 265 (незаконне поводження з радіоактивними матеріалами) Кримінального кодексу України.

Для довідки

Криптон-85 (85Kr) - радіоізотоп криптону, радіоактивний інертний газ. За даними Human Health Fact Sheet, середня питома активність криптону-85 в повітрі досягла піку приблизно в 1970 році, а потім стала плавно знижуватися.

Криптон-85 застосовується в потужних газорозрядних лампах, які використовуються в кінопроекторах. У герметичних розрядниках систем запалювання деяких старих моделей реактивних і турбореактивних двигунів міститься незначна кількість криптону-85. Ще одне застосування радіоактивного криптону - в газорозрядних стабілізаторах напруги з холодним катодом. Криптон-85 використовується для технічної діагностики авіаційних деталей: він допомагає виявляти мікроскопічні дефекти.

Доповнення

Торік у травні СБУ на Львівщині попередила розкрадання радіоактивного обладнання з підприємства.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП