ukenru
sbu-vidkrivaye-radyanski-arkhivi-pro-spetsoperatsiyi-kdb-proti-natsionalistichnikh-kolyadnikiv

СБУ відкриває радянські архіви про спецоперації КДБ проти "націоналістичних колядників"

 • 19830 переглядiв

КИЇВ. 6 січня. УНН. Служба безпеки України відкриває радянські архіви щодо секретних доносів про підготовку "окремими націоналістично налаштованими особами" новорічних колядок, передає УНН із посиланням на Facebook-сторінку СБУ.

"Сьогодні українці можуть вільно святкувати Різдво, вітати колядками рідних і сусідів. Але ще менш ніж пів століття тому радянська влада розгорнула цілу каральну операцію проти української інтелігенції за новорічно-різдвяні вертепи", - зазначають у СБУ.

Так, за даними спецслужби, одна з таких репресивних історій розпочалася на початку 1972 року, і в таємних повідомленнях керівництву КДБ фігурувала як операція "Блок".

Повідомляється, що ввечері в одній з квартир разом з колядниками зібралися Василь Стус, Олена Антонів, Ірина Калинець, Марія й Ганна Садовські та інші українські митці. Вони ходили вітати друзів, серед яких було чимало видатних українців.

А вже 13 січня 1972 року КДБ відзвітувало секретарю ЦК Компартії України Шелесту про офіційний початок операції.

Розпочались обшуки та затримання у Києві та Львові. Серед арештованих за справою "Блок" були Василь Стус, В’ячеслав Чорновіл, Євген Сверстюк, онука Івана Франка Зіновія, Іван Світличний та інші.

"Репресії тривали і згодом. На початку 1974 року на ім’я нового секретаря ЦК Компартії України Щербицького було направлено секретний донос про підготовку "окремими націоналістично налаштованими особами новорічних колядок". Радянська влада застосувала вже відточені методи тиску — прослуховування телефонних розмов, стеження, посилені загони міліції та "дружинників" у місцях появи колядників. Однак попри це, багато людей все одно зберігали вірність традиціям", - повідомили у СБУ.

Нагадаємо, раніше в Україні з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій опублікували колекцію документів про долі "Розстріляного відродження", яка показує, як приховувалася правда.

Українські Національні Новини

Політика