ukenru
sbu-maye-rozsliduvati-spravu-tatarova-ta-mikitasya-v-ofisi-genprokurora-vidpovili-nabu

СБУ має розслідувати справу Татарова та Микитася: в Офісі Генпрокурора відповіли НАБУ

 • 14028 переглядiв

КИЇВ. 8 лютого. УНН. Кримінальне провадження, у якому фігурує заступник глави Офісу Президента Олег Татаров та екснардеп Максим Микитась, має розслідувати Служба безпеки. Про це повідомила пресслужба ОГП, інформує УНН.

Цитата:

“Офіс Генерального прокурора вкотре наголошує, що підслідність у кримінальному провадженні за підозрою заступника керівника Офісу Президента та інших вже визначена на виконання рішення Печерського районного суду, а тому матеріали кримінального провадження повинні бути скеровані до органу розслідування або прокурора, у тому числі для вирішення спору про підслідність”, - йдеться в повідомленні.

Деталі

В Офісі Генпрокурора нагадали, що детективами Національного антикорупційного бюро України проводилось досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою трьох осіб у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 369 КК України, серед яких – заступник Керівника Офісу Президента Олег Татаров.

“Проте ухвалою Печерського районного суду міста Києва від 14.12.2020 частково задоволено скаргу захисника одного з підозрюваних, в тому числі і через те, що вказане кримінальне провадження не підслідне Національному антикорупційному бюро України, і зобов’язано прокурора розглянути клопотання захисника, визначити спір про підслідність у цьому кримінальному провадженні та доручити здійснення досудового розслідування у ньому іншому органу досудового розслідування”, - додали в ОГП.

Наведене судове рішення оскаржено Генеральним прокурором до Київського апеляційного суду та Верховного Суду, якими воно залишено в силі.

У відомстві нагадали, що ухвалою Печерського районного суду міста Києва від 14 грудня 2020 року було частково задоволено скаргу захисника одного з підозрюваних і зобов’язано прокурора розглянути клопотання захисника, визначити спір про підслідність у цьому кримінальному провадженні та доручити здійснення досудового розслідування у ньому іншому органу досудового розслідування. Пізніше це судове рішення генпрокурор оскаржила до Київського апеляційного суду та Верховного Суду. У результаті рішення суду було залишено в силі. Через наявність конфлікту інтересів генпрокурор взяла самовідвід.

Натомість заступник генерального прокурора 23 грудня виніс постанову, якою доручив здійснити досудове розслідування цієї справи Головному слідчому управлінню Служби безпеки.

“Попри визначення підслідності у кримінальному провадженні за ГСУ СБУ, а також чисельні листи керівництва Офісу Генпрокурора, працівники НАБУ відмовляються скеровувати матеріали зазначеного провадження як до прокурора, так і до органу досудового розслідування, внаслідок чого прокурор у кримінальному провадженні фактично позбавлений можливості надати оцінку зібраним у справі доказам та підготуватися до розгляду клопотань, поданих суду та прокурору (про обрання запобіжного заходу, продовження строків досудового розслідування тощо)”, - заявляють у Венедіктової.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Профільний комітет рекомендував Раді прийняти законопроект, який дозволить забирати справи у НАБУ

За інформацією ОГП, також керівництво Національного антикорупційного бюро України помилково вважає, що після перекваліфікації у вказаному кримінальному провадженні дій колишнього народного депутата України з ч. 3 ст. 369 на ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 384 КК України досудове розслідування у ньому повинно здійснюватися детективами НАБУ.

“Зазначена думка спростовується тим, що кримінальні правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 369 та ч. 2 ст. 384 КК України, які розслідуються у вказаному кримінальному провадженні, є наслідком вчинення одних і тих самих дій, і виявлені саме під час досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, підслідність якого вже визначена за Головним слідчим управлінням Служби безпеки України”, - підсумували в Офісі Генерального прокурора.

Доповнення

Сьогодні. 8 лютого, Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура втретє звернулися з постановою до Офісу Генерального прокурора України про те, що справу щодо заступника керівника Офісу Президента Олега Татарова мають розслідувати детективи Бюро.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду зупинила рішення Печерського районного суду Києва, який зобов’язав забрати в НАБУ справу щодо заступника керівника Офісу Президента Олега Татарова.

Нагадаємо, Офіс Генерального прокурора України передав справу, у якій фігурує Татаров, з Національного антикорупційного бюро України до Служби безпеки України.

Як повідомлялося, заступнику керівника Офісу Президента Олегу Татарову особисто 21 грудня 2020 року у НАБУ вручили повідомлення про підозру.

Додамо, що експрезиденту “Укрбуду” Максиму Микитасю було повідомлено про підозру у наданні хабара Дубоносу, який знизив вартість житлового комплексу на Печерську в межах справи щодо заволодіння 81,5 млн грн Нацгвардії.

Проте пізніше Офіс Генпрокурора змінив підозру Микитасю на некорупційну статтю.

У НАБУ вказували, що заступник голови Офісу Президента України є третім підозрюваним у вчиненні зазначеного злочину.

Українські Національні Новини

Політика