ukenru
rozkradannya-12-mln-grn-na-remonti-borispilskogo-ekspresu-pyatom-posadovtsyam-povidomili-pro-pidozru

На ремонті "Бориспільського експресу" вкрали 12 млн грн: п’ятьом посадовцям повідомили про підозру

 • 16381 переглядiв

КИЇВ. 28 грудня. УНН. Правоохоронці повідомили про підозру п'ятьом посадовцям у розкраданні 12 млн грн на ремонті швидкісного експресу з Києва до аеропорту "Бориспіль". Про це повідомляє УНН із посиланням на Офіс генерального прокурора та Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції.

Деталі

За даними слідства, службовці "Укрзалізниці" та регіональної філії "Південно-Західна залізниця" у 2019-2020 роках організували схему розкрадання коштів УЗ. Як зазначають, вони змовилися з посадовцями комерційного товариства та пролобіювали їхню перемогу на відкритих торгах щодо капітального ремонту "Бориспільського експресу".

З компаніями уклали три договори на понад 70 млн грн. Відповідно до документів, підрядник мав відремонтувати потяг. Водночас замість нового обладнання використали старі запчастини неналежної якості та за цінами, які перевищують ринкові.

Службовці УЗ підписали акти виконаних робіт та перерахували приватним компаніям кошти. Надлишкові гроші розділили між всіма учасниками схеми. Їх було витрачено на елітний транспорт і нерухомість.

Сума збитків становить 12 млн грн.

Про підозру 24 грудня повідомили п'ятьом людям:

  • директору товариства — за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене організованою злочинною групою), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 2 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу;
  • колишньому заступнику директора регіональної філії "Укрзалізниці" — за ч. 5 ст. 191 КК України;
  • двом головним інженерам структурних підрозділів — за ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 366 КК України;
  • колишньому інженеру-технологу локомотивного депо — за ч. 5 ст. 191 та ч. 2 ст. 366 КК України.

Також правоохоронці провели 29 обшуків на території Київської, Львівської, Хмельницької областей та у Києві за місцями проживання та роботи фігурантів, а також імовірних причетних до схеми.

Наразі вирішують питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів та арешту їхнього майна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві на ремонті діагностичного центру розікрали 3,6 млн грн: підозри отримали четверо осіб

Українські Національні Новини

Кримінал та НП