rosiia-zamorozyla-obminy-viiskovopolonenymy-v-ukraini-nazvaly-ymovirnu-prychynu

росія заморозила обміни військовополоненими: в Україні назвали ймовірну причину

 • 1611 переглядiв

З літа росія заморозила обмін військовополоненими з Україною. Причиною цього може бути намагання рф таким чином розхитати українське суспільство

Починаючи з літа, росія заморозила фактично обміни військовополоненими. Причиною може бути спроба росії таким чином розхитати українське суспільство. Про це повідомив керівник пресслужби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими в Україні Петро Яценко російському виданню "Настоящее время", повідомляє УНН.

Зараз тривають переговори, триває робота. Але, дійсно, починаючи з літа росія фактично заморозила обміни. Вони у тому обсязі, як це було раніше, не відбуваються

- сказав Яценко.

Деталі

На запитання, чому росія заморозила цей процес, Яценко відповів: "Я думаю, ніхто не знає відповіді на це запитання, це треба запитувати у російської сторони. Ми готові обмінювати, зараз у нас військовополонених багато. Наші місця утримання заповнюються, і нам зовсім не потрібно тримати цих російських військовополонених. Ми б з радістю обміняли їх хоч завтра на наших захисників".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Очільник ГУР про обмін військовополоненими "всіх на всіх": є певні перепони з боку росії

Яценко зазначив, що умови, у яких українські захисники перебувають у росії, значно гірші за ті умови, які пропонує Україна як європейська країна, яка дотримується третьої Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

"Причини можуть бути також у тому, що росія намагається розхитати українське суспільство, намагається переконати рідних військовополонених у тому, що обміни не відбуваються через перешкоди з українського боку. Закликає до якихось масових акцій. І в такий спосіб вони використовують військовополонених як ще один важіль впливу на українців", - розповів Яценко.

Також він заявив, що росія затягує обміни, створює різні перешкоди.

"У травні цього року у нас відбулося кілька великих обмінів, зараз останній, який відбувся, стався сьомого серпня. Ми змогли повернути лише 22 особи. Знаходяться різні причини для того, щоб відстрочити ці обміни, і фактично це таке гачкотворство для того, щоб цей процес уповільнити, і для того, щоб мати можливість проводити якісь пропагандистські кампанії. Ми думаємо, що це робиться саме для цього", - сказав Яценко.

Доповнення

Останній обмін полоненими відбувся у серпні. Тоді з полону звільнили 22 захисники України.

З початку повномасштабної війни російського полону вдалося звільнити вже 2598 українців.

Анна Мурашко

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Reuters повідомило про складнощі в переговорах у ЄС щодо України

     • 2303 переглядiв