reuters-povidomylo-pro-skladnoshchi-v-perehovorakh-u-yes-shchodo-ukrainy

Reuters повідомило про складнощі в переговорах у ЄС щодо України

 • 2303 переглядiв

Високопоставлений чиновник виступив з похмурими коментарями щодо дискусій напередодні грудневого саміту ЄС, де очікуються рішення щодо України

Агентство Reuters повідомило про "похмурі коментарі" з боку високопоставленого чиновника з приводу обговорення в ЄС перед грудневим самітом, де очікуються рішення щодо підтримки України та початку переговорів про членство, передає УНН.

Деталі

Високопоставлений чиновник у п'ятницю заявив, що в блоці поки немає домовленості про надання Україні 50 мільярдів євро.

Пропозиція Єврокомісії про перегляд довгострокового бюджету блоку з виділенням Україні ще 50 мільярдів євро до 2027 року "розкритикувалася з кількох сторін", повідомив чиновник. 

Він вказав, що останні дискусії в блоці про подальшу підтримку України були "перевіркою реальності". "Лідери... розуміли, що це досить дорого", - сказав чиновник, який бере участь у підготовці саміту лідерів 27 країн-членів ЄС 14-15 грудня у Брюсселі.

Чиновник заявив, що недавнє рішення конституційного суду Німеччини щодо бюджету ще більше звузило простір для маневру для найбільшого фінансового донора блоку.

"Ми не можемо дозволити Україні збанкрутувати, це не варіант для нас. Але це нелегко", - сказав чиновник.

Як повідомляє Reuters, "далі ця людина поставила під сумнів початок офіційних переговорів про членство ЄС з Україною, заявивши, що очікування на рішення на тому ж саміті наступного місяця "під загрозою".

Чиновник назвав однією з причин опір Угорщини, який потенційно перешкоджає одностайності, необхідному для такого кроку.

Він також повідомив, що деякі лідери ЄС запропонували повернутися до цієї теми в березні 2024 року, після обіцяної Єврокомісією чергової оцінки того, чи виконала Україна умови, що залишилися.

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Reuters повідомило про складнощі в переговорах у ЄС щодо України

     • 2303 переглядiв

    Втрати Росії в Україні досягли 317 380 осіб, 5422 танків, 323 літаків

     • 2922 переглядiв