reuters-bayden-zbirayetsya-perekonuvati-si-vplinuti-na-iran

Reuters: Байден збирається переконувати Сі вплинути на Іран

 • 42874 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Президент США Джо Байден, як очікується, на саміті в Сан-Франциско в середу закличе главу Китаю Сі Цзіньпіна використати свій вплив, щоб переконати Іран не ескалувати конфлікт на Близькому Сході на тлі війни Ізраїлю з ХАМАС, повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

"Очікується, що під час зустрічі, яка може тривати кілька годин, Байден тиснутиме на Сі, щоб той використовував вплив Китаю, щоб закликати Іран не робити провокаційних дій або заохочувати своїх проксі вступити в бій, щоб уникнути регіональної ескалації конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС", - пише видання.

Також очікується, що Байден порушить питання щодо китайських "операцій впливу" на вибори за кордоном і статусу громадян США, яких, на думку Вашингтона, незаконно утримують у Китаї.

Окрім того, очікується, що Байден повідомить Сі Цзіньпіну, що зобов'язання США в Індо-Тихоокеанському регіоні не змінилися. Останніми роками Китай занепокоїв своїх сусідів своїми кроками в Тайванській протоці, Південно-Китайському морі та Східно-Китайському морі, зонах міжнародних суперечок. Байден також висловить конкретну прихильність безпеці Філіппін, повідомив один з американських чиновників.

Доповнення

Байден і Сі Цзіньпін прибули у вівторок до Сан-Франциско, де вони мали провести зустріч на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

Очікується, що Сі та Байден зустрінуться далеко від місця проведення конференції, у величезному маєтку за кілька кілометрів від Сан-Франциско, ретельно обраному через його безпеку, спокійну обстановку та віддаленість.

При цьому, як повідомляється, офіційні особи по обидва боки Тихого океану занижували очікування від зустрічі, першої за рік, на тлі того, як Байден і Сі мають намір обговорити Тайвань, Південно-Китайське море, війну Ізраїлю і ХАМАС, вторгнення росії в Україну, Північну Корею та права людини - кожну зі сфер, де лідери не могли розв'язати давні розбіжності.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Reuters: Байден збирається переконувати Сі вплинути на Іран

     • 42874 переглядiв