rada-zaboronyla-likariam-vypysuvaty-liky-pid-vplyvom-finansovykh-stymuliv-vid-kompanii

Рада заборонила лікарям виписувати ліки під впливом "фінансових стимулів" від компаній

 • 21093 переглядiв

Верховна Рада ухвалила закон, що забороняє лікарям виписувати ліки на рекламних бланках. Фармацевти зобов'язані інформувати про наявні аналоги та не приховувати інформацію про дешевші ліки.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який передбачає заборону лікарям виписувати лікарські препарати на бланках, які містять рекламну інформацію, а фармацевти на прохання покупців будуть зобов’язані надавати достовірну інформацію про наявні аналоги. Про це пише УНН із посиланням на законопроєкт №10293 та пресслужбу МОЗ.

Деталі

Відповідно до законопроєкту, забороняється лікарям, фармацевтам, фахівцям з реабілітації призначати ліки, медвироби чи допоміжні засоби реабілітації під впливом прямих чи непрямих фінансових стимулів, а саме:

отримання сувенірної та брендованої продукції;

премій, бонусів, подарунків;

повернення частини коштів за призначення;

участі в конкурсах, лотереях, подіях від фармпредставників в обмін на призначення.

Також під заборону підпадає виписування лікарських препаратів на бланках, які містять рекламну інформацію чи сприяють контролю частоти призначення. Обмеження поширюватимуться й на медичні вироби та допоміжні засоби реабілітації.

Фармацевти під час відпуску лікарських засобів на прохання покупців будуть зобов’язані надавати достовірну інформацію про наявні аналоги, які можуть бути еквівалентними за своєю дією, складом або ефективністю. Крім цього, забороняється приховувати інформацію про ліки з аналогічною діючою речовиною за нижчою ціною, керуючись власною вигодою.

Нагадаємо

16 серпня закон про легалізацію медичного канабісу, набрав чинності. Закон регулює питання виготовлення та обігу рослин канабісу та створить умови для доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних та інших захворювань, а також посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни.

Павло Башинський

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Спека до 37° утримається до кінця тижня - синоптики

     • 8177 переглядiв

    Україна і Норвегія продовжили "транспортний безвіз"

     • 16939 переглядiв