ukenru
rada-vidpravila-na-doopratsyuvannya-zakonoproekt-schodo-sproschennya-otrimannya-pensiy-vpo

Рада відправила на доопрацювання законопроект щодо спрощення отримання пенсій ВПО

 • 26915 переглядiв

КИЇВ. 5 лютого. УНН. Верховна Рада України відправила на доопрацювання до парламентського комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів законопроект №2083-д про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію, яким спрощується отримання пенсії внутрішньо переміщеними особами та пенсіонерами, які залишаються на тимчасово окупованих територіях. Відповідне рішення підтримали 314 народних депутатів України, передає кореспондент УНН.

Проект закону №2083-д про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію спрямований на забезпечення реалізації гарантованого статтею 46 Конституції України права на соціальний захист громадян, зокрема, права на пенсійне забезпечення внутрішньо переміщених осіб та осіб, які залишилися проживати на тимчасово окупованих територіях України.

Законопроектом пропонується спростити процедури доведення права на виплату пенсій та її розміру. Відтак, скасовується обов’язковість надання паперових документів щодо осіб, які мають право на пенсії та змушені були залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Окрім того, проект закону передбачає скасувати для зазначеної категорії осіб обмеження щодо можливості отримати невиплачену пенсію лише за три роки, в тому числі спадкоємцями. Також пропонується врахувати можливість докупівлі страхового стажу без застосування санкцій - подвоєння суми єдиного внеску, а також врегулювати особливий режим та порядок отримання пенсій для пенсіонерів, які залишилися проживати на тимчасово окупованих територіях України.

Нагадаємо, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що понад 400 тисяч пенсіонерів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), не отримують пенсії.

Українські Національні Новини

Політика