rada-ukhvalyla-zakon-pro-vynohrad-ta-vyno

Рада ухвалила закон про виноградарство та виноробство

 • 25440 переглядiв

Верховна Рада прийняла євроінтеграційний закон про виноград та продукти виноградарства. Документ приводить галузеве законодавство у відповідність до вимог ЄС та запроваджує нові правила виробництва й обігу винної продукції.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому євроінтеграційний законопроєкт про виноград та продукти виноградарства. Про це УНН повідомляє із посиланням на пресслужбу Міністерства аграрної політики та продовольства.

Деталі

Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону "Про виноград та продукти виноградарства" №9139. Документ підтримало 311 народних депутатів.

"Основна мета закону - приведення у відповідність норм галузевого законодавства з вимогами міжнародних правил виробництва продуктів виноградарства та виноробства та імплементації положень регламентів ЄС щодо ведення виноградарства та виноробства, енологічних практик, виробництва ароматизованих винних продуктів, використання і захисту географічних зазначень вин, ароматизованих винних продуктів, та контролю у сфері виноградарства та виноробства", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що закон покликаний:

• запровадити вимоги для виробництва і обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, аналогічні до сучасних правил в країнах ЄС;

• визначити механізм захисту на території України географічних зазначень;

• ввести нові терміни та визначення відповідно до категорій європейського законодавства;

• створити єдину державну інформаційну систему "Виноградарсько-виноробний реєстр";

• передбачити можливість державної підтримки виноградарства та виноробства;

• імплементувати правила щодо маркування та представлення виноробної продукції;

• встановити принципи проведення перевірок виробництва виноробної продукції від виноградного куща до кінцевого продукту, визначити контролюючі установи та їх повноваження, конкретизувати санкції, які встановлюються за порушення вимог.

Наголошується, що він має набрати чинності з 1 січня 2026 року.

Закарпатське вино отримало офіційне географічне зазначення31.05.24, 17:37

Павло Башинський

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Рада ухвалила закон про виноградарство та виноробство

     • 25440 переглядiв