ukenru
putin-vnis-popravki-v-zakon-pro-dekriminalizatsiyu-ekstremizmu

Путін вніс поправки в закон про декриміналізацію екстремізму

 • 6762 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Президент РФ Володимир Путін вніс на розгляд Держдуми пакет поправок до Кримінального кодексу РФ і Кодексу РФ про адміністративні правопорушення, які передбачають в тому числі часткову декриміналізацію статті 282 КК "Збудження ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності". Інформація про це опублікована в середу електронній базі даних нижньої палати, передає УНН з посиланням на ТАСС.

Глава держави запропонував не притягувати до кримінальної відповідальності за діяння, які були вчинені одноразово і не представляли серйозної загрози для безпеки країни і основ конституційного ладу. Кримінально караними будуть визнаватися діяння, вчинені особою протягом року після притягнення його до адміністративної відповідальності за аналогічні правопорушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії відеоблогершу запідозрили в екстремізмі через частівок про суддів

У свою чергу КоАП РФ запропоновано доповнити новою статтею 20.3.1 "Збудження ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності". Згідно з новими нормами, діяння, які пов'язані з порушенням ворожнечі чи ненависті і приниженням гідності людини або групи осіб через раси, статі, національності, походження, мови, ставлення до релігії, а інформація про приналежності до якої-небудь соцгрупі, надана публічно, в тому числі з використанням засобів масової інформації або інформаційно-телекомунікаційних мереж, включаючи мережу "Інтернет", можуть спричинити адміністративну відповідальність у вигляді штрафу для громадян у розмірі від 10 тисяч до 20 тисяч рублів, або обов'язкових робіт на термін до 100 годин, або адміністративного арешт на строк до 15 діб; для юридичних осіб - від 250 тисяч до 500 тисяч рублів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Франції ісламіста засудили до чотирьох років в'язниці за пропаганду екстремізму

Якщо таке правопорушення протягом року відбувається повторно, передбачена вже кримінальна відповідальність за статтею 282 КК РФ, яка передбачає покарання аж до позбавлення волі на термін від 2 до 5 років.

Як говориться в пояснювальній записці, аналіз правозастосовчої практики показує, що не у всіх випадках притягнення до кримінальної відповідальності за статтею 282 є обгрунтованим.

Як повідомляв УНН, депутати держдуми РФ в середу схвалили внесену президентом Росії Володимиром Путіним поправку, згідно з якою для жінок в країні вік виходу на пенсію підвищать до 60 років, а не до 63, як пропонувалося спочатку.

Українські Національні Новини

Новини Світу