posyleni-perevirky-cholovikiv-na-kordoni-lubinets-zvernuvsia-do-dpsu

Посилені перевірки документів у чоловіків: Лубінець звернувся до ДПСУ через черги на кордоні з України

 • 43998 переглядiв

Уповноважений Верховної Ради з прав людини в Україні Дмитро Лубінець звернувся до ДПСУ, аби з'ясувати, чому люди, які можуть виїхати з країни, стоять у чергах понад добу. Про це передає УНН.

Деталі 

Омбудсман заявив, що 31 грудня на різних пунктах пропуску утворилися величезні черги. Деякі люди стоять понад добу. За його словами, причиною стало посилення контролю громадян, які бажають виїхати за кордон.

Аби розібратися із ситуацією, сьогодні вранці направив термінового листа до Державної прикордонної служби України з проханням надати інформацію щодо документів, які вимагають працівники ДПСУ в громадян, які перетинають державний кордон, а також правові підстави такої вимоги

- заявив Лубінець.

Він нагадав, що у медіа з'явилась інформація, що прикордонники посилено перевіряють документи в осіб з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує, багатодітних батьків, людей, які їдуть за системою "Шлях".

Крім того, вимагають військово-облікові документи із записом про відстрочку від мобілізації.

За повідомленням Державної прикордонної служби, це пов’язано із великою кількістю випадків підробки документів

- зауважив омбудсмен.

Разом з тим Уповноважений Верховної Ради з прав людини підкреслив, що ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачає законодавство. Також державні органи та їх посадові особи зобов'язані діяти у межах своїх повноважень та відповідно до Конституції й законів України.

Конституція України закріплює: кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом

- нагадує омбудсмен. 

Доповнення 

У коментарі журналісту УНН речник Держприкордонслужби Андрій Демченко заявив, що прикордонники можуть вимагати у багатодітних чоловіків витяг з протоколу ТЦК про прийняте рішення про відстрочку, або запис про відстрочку в військово-облікових документах.

За його словами, такі дії проводяться через неодноразове виявлення підробки документів в чоловіків, яким дозволено перетинати кордон

Нагадаємо

Раніше Демченко повідомляв, що жодних змін в правилах перетину кордону не було. Він зазначав, що прикордонники продовжують перевірку документів, - виявлено достатню кількість людей, дійсна мета поїздки яких не відповідає правилам.

Володимир Омельченко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Харківщина: росіяни обстріляли Вовчанськ

     • 39826 переглядiв

    Як виглядає прикордонний Санта: у ДПСУ показали фото

     • 39858 переглядiв

    Бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності - НБУ

     • 52405 переглядiв

    Як не стати жертвою автокрадіїв: поради для водіїв

     • 89769 переглядiв