pomer-odyn-z-tvortsiv-ukrainy-polityk-ihor-yukhnovskyi

Помер один з творців України політик та науковець Ігор Юхновський

 • 22502 переглядiв

Пішов з життя Ігор Рафаїлович Юхновський, фізик-теоретик, політик, почесний громадянин Львова.

У вівторок, 26 березня, у віці 98 років помер Ігор Рафаїлович Юхновський — фізик-теоретик, політичний діяч, почесний громадянин Львова. Про це пише УНН з посиланням на заяву міського голови Львова Андрія Садового.

Деталі 

Відійшов до вічності Ігор Рафаїлович Юхновський. Світла, добра, мудра людина. Почесний громадянин Львова. Творець України. Обличчя Незалежності. Про прощання та похорон повідомимо згодом

- йдеться у дописі Садового. 

Довідково

В 1991 році Ігор Юхновський був кандидатом у президенти України й посів п'яте місце на виборах. Юхновський також відомий своєю роллю в прийнятті Акту про проголошення незалежності України у 1991 році, коли він очолював український парламент.

Він також очолював опозиційну до комуністичної більшості першого парламенту "Народну раду" та був народним депутатом України І–IV скликань.

Згодом жовтня 1992 до 1993 року працював на посаді Першого віцепрем'єр міністра України.

У 2005 році йому надали звання "Герой України". Ігор Юхновський був співзасновником Українського інституту національної пам'яті та виконував обов'язки його голови із 2006 до 2010 року.

Також Ігор Юхновський — почесний директор Інституту фізики конденсованих систем Національної академії наук України, почесний доктор Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України, доктор Honoris Causa Львівського національного університету імені Івана Франка.

Нагадаємо

У лютому 2024 року помер колишній радянський політв'язень, борець за незалежність України, Герой України Степан Хмара.

Популярні

Новини по темі

Рух через ДніпроГЕС повністю відновили - Федоров

 • 24907 переглядiв

Опалювальний сезон у Дніпрі планують завершити вже 28 березня

 • 33694 переглядiв