ukenru
polovina-gotivki-znyatoyi-ukrayintsyami-zakordonom-pripadaye-na-kartkovikh-turistiv-nbu

Половина готівки, знятої українцями за кордоном, припадає на «карткових туристів» - НБУ

 • 85098 переглядiв

КИЇВ. 26 травня. УНН. «Карткові туристи» – це половина готівки, яку українці знімають за кордоном. Про це йдеться в інтерв’ю виданню Forbes заступника голови НБУ Юрія Гелетія, повідомляє УНН.

У квітні на зняття готівки припадало 35% від усіх операцій українців закордоном.

Цитата

«Щодня українські банки перераховують близько 100 млн доларів на користь міжнародних платіжних систем через чималі обсяги операцій з гривневими картками за кордоном. Це можна було б пояснити фактором українців, що виїхали за кордон через війну. Однак проаналізувавши структуру цих операцій, ми побачили, що, наприклад у квітні, за нашими оцінками, 35% від загального обсягу операцій українців за кордоном припадало на зняття готівки. Це майже 23 млрд грн в еквіваленті. За підсумками 20 днів травня цей показник становить 45% (22 млрд грн).

Більше половини цих сум припадає на клієнтів банків, які максимально або повністю використовують місячний ліміт на отримання готівки в іноземних банкоматах. Очевидно, це не лише громадяни, які вимушено покинули країну, а й так звані «карткові туристи», котрі заробляють на ввезенні готівкової валюти до України та перепродажу через місцеві мережі обмінників. Це спосіб обійти обмеження на купівлю валюти», - повідомив Гелетій.

Нагадаємо

24 лютого НБУ заборонив купівлю валюти клієнтам банків.

З 21 травня Національний банк України відмінив обмеження, згідно з яким уповноважені установи могли продавати готівкову іноземну валюту клієнтам з відхиленням від офіційного курсу не більш як на 10%.

Українські Національні Новини

Економіка