ukenru
plan-yes-pro-dyversyfikatsiiu-postavok-krytychnoi-syrovyny-ne-spriamovanyi-proty-kytaiu-euractiv

План ЄС про диверсифікацію поставок критичної сировини не спрямований проти Китаю – Euractiv

 • 24051 переглядiв

Закон ЄС про критичну сировину спрямований на диверсифікацію джерел постачання критичної сировини, а не на протистояння з Китаєм, за словами європейського чиновника.

Закон ЄС про важливу сировину (CRMA), ухвалений співзаконодавцями Європейського парламенту, можна розглядати як спробу полегшити дедалі складніші відносини між Пекіном і Брюсселем. Про це, на умовах анонімності, заявив порталу "Euractiv" європейський чиновник, передає УНН.

Деталі

Закон ЄС про критичну сировину (CRMA), прийнятий минулого тижня депутатами Європейського парламенту та Ради ЄС, спрямований "просто на диверсифікацію джерел постачання

- повідомив Euractiv один з чиновників.

Я думаю, що дуже важливо [відзначити], що це не питання "протистояння Китаю (..) Ми будемо продовжувати купувати багато матеріалів з Китаю, і ми будемо дуже раді, що Китай продовжує свій економічний розвиток, продаючи нам матеріали – додав співрозмовник Euractiv.

Його слова повторили слова віце-президента Європейської комісії Валдіса Домбровскіса, який сказав "Euractiv": "Торгові потоки критично важливої ​​сировини є висококонцентрованими" і "хоч ми й надалі будемо покладатися на імпорт, ми повинні значно диверсифікуватись".

Контекст

Коментарі посадовця прозвучали на тлі занепокоєння щодо домінування Китаю на критично важливому ринку сировини — особливо на етапі переробки.

Наразі Китай переробляє майже 60% світового обсягу літію, критично важливого елемента, що використовується у виробництві акумуляторів для мобільних телефонів та електромобілів.

На його частку також припадає понад половина всіх перероблених у світі марганцю і кобальту та 90% світового обсягу рафінованих рідкоземельних елементів - категорія з 17 елементів, щодо яких ЄС повністю покладається на імпорт.

У контексті стратегії ЄС щодо зміцнення та диверсифікації економічної безпеки блоку, експерти також відзначили, що політики могли б повчитися на власній практиці Пекіна щодо інтеграції його критично важливої сировинної та промислової політики.

Європа повинна наслідувати приклад Китаю, оскільки багато чому можна навчитися – сказав Пітер Том Джонс, директор Інституту сталого розвитку металургії та мінеральної сировини.

Нагадаємо

Китай подав скаргу до Світової організації торгівлі на американську програму субсидування електромобілів, яка дискримінує китайську продукцію і порушує глобальний ланцюжок поставок.

Постійні представники ЄС ухвалили сьогодні продовження дії так званих автономних заходів торгівлі (торговельного безвізу) для України на наступний рік.

28.03.24, 14:28 • [views_0]