ukenru
pivnichna-koreya-poperedila-pro-nayzhorstkishu-reaktsiyu-na-navchannya-soyuznikiv

Північна Корея попередила про "найжорсткішу реакцію" на навчання союзників

 • 1036491 переглядiв

КИЇВ. 2 лютого. УНН. Північна Корея пригрозила «найжорсткішою реакцією» на розширення спільних військових навчань Сполучених Штатів з Південною Кореєю для протидії амбіціям Півночі щодо ядерної зброї, заявивши, що союзники доводять напруженість до «крайньої червоної лінії», інформує УНН з посиланням на AP.

Заява міністерства закордонних справ Пхеньяна прозвучала у відповідь на коментарі міністра оборони США Ллойда Остіна, який заявив у вівторок у Сеулі, що Сполучені Штати збільшать розгортання передових військових засобів на Корейському півострові, включаючи винищувачі та авіаносці. Сполучені Штати та Південна Корея також планують провести цього місяця імітаційні навчання, спрямовані на те, щоб відточити свої дії, якщо Північна Корея застосує ядерну зброю.

Деталі

У заяві, яка приписується невстановленому представнику міністерства закордонних справ Північної Кореї, йдеться, що розширення навчань союзників загрожує перетворити Корейський півострів на «величезний військовий арсенал і ще важливішу зону бойових дій». У заяві йдеться, що Північ готова протистояти будь-якому короткостроковому або довгостроковому військовому виклику з боку союзників за допомогою «найбільшої ядерної сили».

«Військово-політична ситуація на Корейському півострові та в регіоні досягла крайньої червоної межі у зв'язку з авантюрними військово-конфронтаційними маневрами та ворожими діями США та їхніх васальних сил», - йдеться у повідомленні.

«КНДР найжорсткішим чином реагуватиме на будь-яку військову спробу США за принципом «ядерна зброя заради ядерної зброї та тотальна конфронтація заради тотальної конфронтації!»», - заявив представник КНДР.

Контекст

Північна Корея протягом десятиліть описувала спільні військові навчання США з Південною Кореєю як репетицію потенційного вторгнення, хоча союзники називали ці навчання оборонними.

Північна Корея торік активізувала свої власні демонстрації зброї. Дії Північної Кореї включали серію ракетних і артилерійських пусків, які вона назвала імітацією ядерних ударів по цілям у Південній Кореї та США.

Побоювання щодо безпеки Південної Кореї посилилися після того, як у 2022 році Північна Корея провела випробування десятків ракет, у тому числі тих, які потенційно можуть нести ядерний заряд.

Південна Корея та Сполучені Штати також зміцнюють свою співпрацю з Японією в галузі безпеки, яка в останні місяці включала тристоронні навчання з протиракетної оборони.

Експерти кажуть, що ядерний тиск Кіма спрямований на те, щоб змусити Сполучені Штати прийняти ідею Північної Кореї як ядерної держави, а потім з позиції сили вести переговори про вкрай необхідні економічні поступки.

Переговори щодо ядерної програми між США та Північною Кореєю були зірвані з 2019 року через розбіжності щодо послаблення економічних санкцій США проти Північної Кореї в обмін на кроки Північної Кореї щодо згортання ядерних та ракетних програм.

Українські Національні Новини

Новини Світу