pidvyshchennia-aktsyziv-na-palyvo-rada-planuie-rozghlianuty-proiekty-postanov-shcho-blokuiut-pidpysannia-zakonu

Підвищення акцизів на паливо: Рада планує розглянути проєкти постанов, що блокують підписання закону

 • 21935 переглядiв

Верховна Рада планує розглянути проєкти постанов, що блокують підписання закону про підвищення акцизу на паливо. Нардепи аргументують це порушенням регламенту при ухваленні законопроєкту.

На найближчому засіданні Верховної Ради планується розглянути проєкти постанов, які блокують підписання законопроєкту про підвищення акцизного податку на паливо. Про це пише УНН з посиланням на порядок денний засідання ВР та проєкти постанов №11256-2-П1 та 11256-2-П2.

Деталі

Відповідні проєкти постанов спрямовані на скасування рішення Ради про прийняття в другому читанні та в цілому проекту закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку (реєстр. № 11256-2).

Нардепи аргументують це тим, що відповідний законопроєкт був ухвалений із порушенням частини 1 статті 117 регламенту ВР.

Стаття 117 регламенту передбачає, що законопроєкт, підготовлений до другого чи повторного другого читання, висновок головного комітету та інші супровідні документи до нього надаються народним депутатам не пізніш як за десять днів до дня розгляду цього законопроєкту на пленарному засіданні Верховної Ради.

Втім, вказані документи стосовно редакції законопроєкту, яка була винесена на голосування, були надані народним депутатам України лише 10 липня, тобто за вісім днів до дня розгляду законопроєкту на пленарному засіданні Верховної Ради. Внаслідок цього народні депутати були позбавлені можливості належно вивчити та підготуватися до розгляду законопроєкту, що могло мати наслідком неврахування низки правок до цього законопроєкту

- наголошують нардепи.

Доповнення

18 липня парламент ухвалив у другому читанні законопроект про підвищення акцизного податку на паливо. Зокрема, до другого читання був підвищений акциз на газ. В першому читанні передбачалося, що акциз на газ у 2028 році буде становити 70 євро, але до другого читання акциз було значно підвищено - до 250 євро.

Якщо нардепи провалять голосування за проєкт постанов, а для цього необхідно щоб вони не набрали 226 голосів, то законопроєкт буде направлений на підпис спікеру ВР Руслану Стефанчуку, а потім на підпис до Президента України Володимира Зеленського.

Павло Башинський

Економіка

    Популярні

    Новини по темі