ukenru
pershi-vipadki-delta-shtamu-v-ukrayini-ucheni-rozpovili-yak-vdalosya-viyaviti

Перші випадки Delta-штаму в Україні: учені розповіли, як вдалося виявити

 • 20416 переглядiв

КИЇВ. 24 червня. УНН. Дослідження, які зафіксували перші випадки “Дельта”-штаму коронавірусу в Україні, проводилися в Інституті молекулярної біології і генетики НАНУ 18-22 червня. Про це пише УНН з посиланням на інформацію Інституту.

Деталі

Наші вчені провели секвенування чотирьох зразків коронавірусу, отриманих від ЦГЗ МОЗ міста Києва, та двох зразків, отриманих від Національного медичного університету ім. Богомольця.

У двох зразках наші вчені виявили мутації (зокрема, L452R, T478K), які належать до "індійського" (“Дельта”) штаму. Решта чотири секвеновані зразки мають мутації, характерні для "британського" (“Альфа”) штаму.

Відзначимо, що секвенування (визначення мутацій коронавірусу) зразків наші вчені провели за три дні.

Пацієнти, в яких було взято ці зразки на дослідження, повернулися з Російської Федерації. Зараз вони перебувають в ізоляції в інфекційній лікарні Києва.

Учора, 23 червня, директор Інституту, академік Михайло Тукало взяв участь у нараді РНБО, на якій обговорювалося питання поширення варіанту “Дельта” у світі та загрози для України. Пропозиції, висловлені членами наради, передано уряду. “Одним з дієвих заходів є вакцинація”, — переконаний Михайло Тукало.

Додамо

Інститут молекулярної біології і генетики першим в Україні провів якісне секвенування коронавірусу: у лютому, дослідивши 19 зразків від хворих з Івано-Франківська та Києва, наші науковці виявили в усіх цих зразках "британський" штам, у кількох — модифікований.

В Інституті наполегливо обстоюють думку щодо потреби налагодження системного секвенування коронавірусів в Україні. Інститут молекулярної біології і генетики зазначає, що має для цього і прилад нового покоління (секвенатор), і професіоналів, які проаналізують отримані дані, і досвід секвенування.

Доповнення

На сьогодні фахівці визначають штам “Дельта” (В.1.617) як найбільш небезпечний — він у 1,6 раза заразніший, ніж варіант Альфа (“британець”), у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та в 1,45 раза частіше — до реанімації.

“Дельта” зараз домінує у Великій Британії. У Росії у значної частини хворих виявлено цей штам. На сьогодні поширення варіанту “Дельта” коронавірусу SARS-Cov-2 зафіксовано у щонайменше 85 країнах.

Українські Національні Новини

Здоров'я