ukenru
padinnya-tsin-i-napivporozhni-goteli-fakhivets-rozpoviv-pro-zmini-turistichnogo-rinku-za-chas-pandemiyi

Падіння цін і напівпорожні готелі: фахівець розповів про зміни туристичного ринку за час пандемії

 • 19537 переглядiв

КИЇВ. 11 червня. УНН. За останній час українських туристів перестали цікавити вітчизняні курорти. Це пов'язано з тим, що ситуація на туристичному ринку поступово налагоджується, а країни відкривають свої кордони у зв'язку з послабленням карантину, введеного через пандемію коронавірусу, пропонуючи відпочинок за вигідними цінами. Про це журналісту УНН розповіла фахівець туристичної галузі Анжеліка Харитонова.

Деталі

За словами фахівця, ситуація із зовнішнім туризмом поступово налагоджується, так як країни відновлюють міжнародний туризм. При цьому, експерт зазначає, що правила в'їзду в країни відрізняються, оскільки уряд орієнтується на епідситуацію. Серед тих, хто не вимагає ПЛР-тести при в'їзді для України - експерт називає Чорногорію. Україна входить в список країн, які можуть відвідувати Чорногорію протягом двох тижнів без тестів.

Що стосується внутрішнього туризму, експерт відзначає, що особливим попитом серед українців вітчизняні курорти не користуються.

Цитата

"Внутрішній туризм слабо бронюється через операторів, я не знаю, чому. Контракти все-таки існують, і вони набагато вигідніші, ніж Booking.com, тому що оператор купує, як правило, оптом номерний фонд, і надає хороші ціни на ринок. Але туристи чомусь вважають, що вони самостійно бронюють там, де їм подобається, або безпосередньо у готель, який теж дає ціну вище, тому що це роздріб, виходить. Я знаю, що і мої колеги теж рідко бронюють Україну. Все-таки, ті курорти, які знаходяться за кордоном, - більш популярні", - розповіла фахівець.

Додамо

Так, експерт зазначила, що на курортах в Туреччині фіксують сильне падіння цін на червень місяць. Це пов'язують з тим, що російські туристи не поїхали у зв'язку з продовженням закриття авіасполучення Росії та Туреччини. У той же час, наголошується, що Туреччина ввела тести, яких якийсь час не було.

"Додали ще обов'язкові електронні анкети, які заповнюються при заселенні в готель. Обіцяють паспорти вакцинації, але зараз їх поки ще не ввели. На початку, кажуть, буде на вибір: або з ПЛР-тестами або з паспортом вакцинації", - зазначила фахівець.

У той же час, переважна кількість відпочиваючих вибирають відпочинок з мінімальним бюджетом. Так, від загальної кількості броні продаються 15% турів в такі місця, як Мальдіви, стверджує фахівець. Крім Туреччини, попитом користуються такі країни, як Хорватія, Греція, і Домінікана.

"Але, знову ж таки, потрібно розглядати конкретний готель окремо. Є група готелів, які дають якісь акції незалежно від обставин. Зараз взагалі така тенденція, що заповнюваність готелів в Туреччині низька, тому той готель, який не зміг продати певну кількість номерів у відсотковому співвідношенні - як правило, пропонує туристам альтернативи, переселяючи в інший готель, тому що не відкривається. І у нас було багато переносів. Як правило, пропонують завжди альтернативу краще, або ж готель такої ж якості", - зазначила фахівець.

Контекст

За даними звіту Всесвітньої ради з туризму та подорожей (WTTC), за 2020 рік частка туризму у світовому ВВП скоротилася на 49,1%.

Уряд заявив про те, що запуск "ковідних сертифікатів" в Україні запланований на липень. Українські сертифікати вакцинації вже погодилися визнавати Угорщина, Молдова, Туреччина. Також досягнуто відповідної домовленості з Грузією.

Крім того, країни Європейського союзу домовилися про ослаблення обмежень на поїздки влітку, що дозволить повністю вакцинованим туристам уникнути тестів або карантину і розширить список регіонів ЄС, з яких можна безпечно подорожувати.

Що було раніше

У квітні Росія припинила чартерні перельоти до Туреччини. Офіційно причиною заборони стала погана епідеміологічна ситуація в Росії. Також Росспоживнагляд включив Туреччину до переліку країн, які не рекомендовані для відвідування російськими громадянами.

Це викликало закриття більшості турецьких готелів, і перенесення туристичного сезону на невизначений час.

Українські Національні Новини

Суспільство