otrymaty-hrant-na-navchannia-mozhna-bude-cherez-diiu-uriad-ukhvalyv-postanovu

Отримати грант на навчання можна буде через Дію: уряд ухвалив постанову

 • 7538 переглядiв

Кабмін ухвалив постанову про державні гранти для вступників на контрактне навчання. Гранти від 15 до 25 тис. грн можна отримати через "Дію" за умови високих балів НМТ.

Кабінет міністрів України ухвалив постанову про можливість цьогорічним вступникам, які претендують на навчання на контракті, отримати додаткову фінансову підтримку — державний грант. Його можна отримати через "Дію". Про це УНН повідомляє з посиланням на МОН.

"Цьогоріч вступники, які претендують на навчання на контракті, матимуть унікальну можливість отримати додаткову фінансову підтримку — державний грант. Це допоможе частково покрити вартість навчання на будь-якій бакалаврській програмі (або на програмі підготовки медика). Таке рішення ухвалено сьогодні урядом України та розроблялося Міністерством освіти і науки України у співпраці з Міністерством цифрової трансформації та Міністерством економіки", - йдеться в повідомленні.

Державний грант — це можливість для вступників, які здобуватимуть першу вищу освіту за контрактом отримати від 15 тисяч грн і більше на рік для покриття частини вартості навчання.

У МОН уточнили, що вступ на бюджетну форму залишається без змін: якщо студент вступає на бюджетне місце, держава оплачує всю вартість навчання.

Отримати грант може вступник, який:

• вступає на бакалаврат (або магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування) після школи або коледжу;

• вступає на денну або дуальну форму навчання на контракт;

• має результати НМТ (ЗНО) з будь-яких двох предметів з оцінками не менше ніж 150 балів (грант першого рівня) або не менше ніж 170 балів (грант другого рівня).

Загалом сума гранту визначається індивідуально для кожного — за результатом НМТ та з урахуванням коефіцієнту спеціальності.

Гранти на навчання у вишах експериментально планують уже цього року - Міносвіти03.07.24, 11:29

Повідомляється, що для вступників із результатом НМТ від 150 балів з будь-яких 2-х предметів є можливість отримати грант у розмірі 15 тис. грн.

Грант 2-го рівня передбачає, що вступники з результатом НМТ від 170 балів з будь-яких 2-х предметів претендуватимуть на грант у розмірі 25 тис. грн.

"Важливо — розмір гранту може бути більшим (тобто, помножений на відповідний коефіцієнт), що залежатиме від обраної спеціальності.

В МОН зазначають, що для деяких спеціальностей не передбачено гранту першого рівня, лише другого (отже, для вступників, у яких не менше ніж 170 балів із мінімум двох предметів).

Якщо ж студент вступає на бюджет, держава оплачує всю вартість навчання. Державні гранти не впливатимуть на тих студентів, які цьогоріч вступають на бюджет, вони отримають від держави оплату повної вартості навчання.

Де можуть проживати учні з окупованих територій під час вступної кампанії - відповідь Омбудсмена07.07.24, 02:36

Алгоритм отримання грантів:

• Щоб подати заявку на отримання державного гранту, вступники мають визначитися з пріоритетним закладом освіти та обрати відповідну освітню програму через свій електронний кабінет вступника. Рекомендуємо ознайомитися з вартістю контракту для обраної програми, щоб зрозуміти, яка частина цієї вартості може бути покрита грантом. Якщо вступник/-ця відповідає умовам для отримання гранту, тоді отримає відповідне повідомлення у своєму електронному кабінеті.

• Після успішного зарахування на бажану програму, студент/-ка має подати заяву на грант через свій електронний кабінет в Єдиній державній електронній базі освітньої інформації (ЄДЕБО) в період з 5 вересня до 31 жовтня 2024 року. Після оброблення заяви, студента/-ку буде поінформовано про призначення гранту на перший рік навчання із зазначенням відповідної суми. Зазначимо, що грант надається на весь термін навчання, проте виплати проводитимуть двічі на рік.

• Після схвалення вашої грантової заявки потрібно буде через мобільний застосунок "Дія" пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію; обрати в мобільному застосунку "Дія" послугу з отримання гранту. Далі необхідно відкрити в одному з банків України рахунок зі спеціальним режимом використання для зарахування гранту.

• Якщо вступник/-ця є неповнолітнім/-ньою, то запит на отримання державного гранту подає один із батьків або законних представників. Кошти, отримані у формі гранту, можуть бути використані лише для оплати навчання в ЗВО, з яким підписано відповідний контракт.

Анна Мурашко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Рада декриміналізувала дрібні крадіжки до 3028 грн

     • 19988 переглядiв