ukenru
opublikovano-zakonoproekt-zelenskogo-pro-sudovu-reformu

Опубліковано законопроект Зеленського про судову реформу

 • 16417 переглядiв

КИЇВ. 6 листопада. УНН. Закон "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" опубліковано в офіційному виданні Верховної Ради "Голос України" від 6 листопада, повідомляє УНН.

Документ, зокрема, передбачає скорочення кількості суддів Верховного Суду удвічі — з 200 до 100, а також — скорочення кількості членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з 16 до 12.

Згідно із законом, "Вища кваліфікаційна комісія суддів України є державним колегіальним органом суддівського врядування, який на постійній основі діє у системі правосуддя України".

Законом встановлюється, що ВККС України затверджує за погодженням з Вищою радою правосуддя (ВРП) форму і зміст заяви про участь у доборі кандидатів на посаду судді, анкети кандидата на посаду судді, порядок проходження спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді.

До складу ВККС України входять 12 членів, які призначаються ВРП за результатами конкурсу строком на чотири роки.

Також законом встановлено порядок призначення на посади членів ВККС України, яке здійснюється ВРП за результатами конкурсу в порядку, передбаченому цим законом. Конкурс на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України проводить ВРП на основі принципів верховенства права, публічності та політичної нейтральності в порядку, визначеному цим законом.

Законом передбачено створення ВРП комісії з питань доброчесності та етики, яка забезпечить дотримання членами ВРП та ВККС України високих критеріїв доброчесності та професійної етики.

Ще одна зміна стосується Комісії з питань доброчесності та етики, яка протягом 30 днів з дня її утворення перевіряє членів ВРП (крім Голови Верховного Суду), призначених (обраних) на посаду до набрання чинності цим законом, на відповідність критеріям доброчесності, етичних стандартів судді як складової професійної етики члена ВРП, за результатом чого може ухвалити рішення про звільнення члена Вищої ради правосуддя.

Також законом передбачаються зміни щодо Верховного Суду - визначено, що до його складу входять судді у кількості не більше ста замість не більше двохсот.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім підпункту 16 пункту 1 розділу I цього Закону, який набирає чинності з 1 січня 2020 року.

Нагадаємо, на початку жовтня Моніторинговий комітет ПАРЄ попросив Венеціанську комісію дати оцінку проекту закону України про діяльність органів судової влади.

Раніше Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчіновіч-Бурич у своєму терміновому листі до міністра закордонних справ України Вадиму Пристайку висловила занепокоєння щодо проекту закону № 1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління".

Верховний Суд також просив Зеленського ветувати його законопроект щодо судової реформи.

Українські Національні Новини

Політика