ombudsman-pidtverdyv-shcho-vsynovlennia-rosiiskym-politykom-dytyny-z-khersonu-stalo-pershym-zafiksovanym-faktom-zminy-danykh-ukrainskoi-dytyny-ta-ye-henotsydom

Омбудсман підтвердив, що всиновлення російським політиком дитини з Херсону стало першим зафіксованим фактом зміни даних української дитини та є геноцидом

 • 35248 переглядiв

Омбудсман України отримав звернення з проханням встановити місцезнаходження викраденої у Херсоні дівчинки Маргарити Прокопенко, яку всиновив та перейменував російський політик сергій миронов.

Україна буде розшукувати Маргариту Прокопенко з Херсону, яку росіяни вивезли з міста і яку "всиновив" російський політик мироновим, змінивши дитині прізвище, ім'я та по-батькові. Про це повідомив Омбудсман України Дмитро Лубінець, передає УНН.

Деталі

Омбудсман України повідомив, що отримав звернення від жінки, яка є опікуном рідної сестри Маргарити Прокопенко, яку вивезли в росію та перейменували. Жінка попросила сприяння у встановленні місця перебування Маргарити та оформлення опіки над нею.

Всиновлення Маргарити стало першим зафіксованим фактом зміни імені та прізвища української дитини громадянами рф. Усиновлення українських дітей у рф – незаконне. За міжнародними та національними нормами для того, щоб іноземці могли усиновити українську дитину потрібно повідомити Україну та отримати згоду на всиновлення. Проте росія намагається обійти це й насильно надає українським дітям російське громадянство. Що теж є злочином! Нагадаю: примусове переміщення дітей з однієї етногрупи в іншу – це геноцид! 

– написав Дмитро Лубінець.

Заклик до міжнародної реакції

Він додав, що наявні факти є підставою для кримінального розслідування та видачі чергових ордерів, та закликав міжнародну спільноту відреагувати на черговий воєнний злочин росіян і допомогти повернути викрадених росією дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історичне рішення: Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт путіна

Також він повідомив, що звернеться до партнерів та міжнародних організацій, щоб на прикладі справи Маргарити Прокопенко засудити примусове вивезення та всиновлення української дитини, а також визнати це злочином геноциду і сприяти поверненню українських дітей додому.

Нагадаємо

ЗМІ повідомляли, що російський політик сергій миронов разом із дружиною інною варламовою "всиновили" вивезену з України дитину - Маргариту Прокопенко, яка на момент окупації перебувала у дитячому будинку у віці 10 місяців. Родина миронова дала дівчинці нове ім'я – "Марина Сергіївна Миронова" та оформили російське громадянство.

Дмитро Лубінець повідомив, Маргарита має рідну шестирічну сестру та трирічного брата. Сестра проживає з опікуном, а доля брата Маргарити не відома. Відомо тільки, що він також перебував у Херсоні під час окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Близько 300 тисяч дітей могли бути викрадені російськими військовими в Україні - уповноважена з прав дитини

Анастасія Рябоконь

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Справу про держзраду Деркача передали до суду

     • 34011 переглядiв