ukenru
odin-z-naybilshikh-antarktichnikh-lodovikiv-chekayut-rizki-zmini-ucheni

Один з найбільших антарктичних льодовиків чекають різкі зміни - учені

 • 13395 переглядiв

КИЇВ. 14 грудня. УНН. Учені попереджають про драматичні зміни на одному з найбільших льодовиків Антарктиди, можливо, в найближчі п'ять-десять років, пише УНН з посиланням на BBC.

Деталі

Кажуть, що плавуча секція біля льодовика Туейтса, яка досі була відносно стабільною, може "розлетітися, як лобове скло автомобіля".

Дослідники з США та Великої Британії наразі беруть участь у інтенсивному дослідженні льодовика Туейтса через швидкість його танення. Він вже додає в океан 50 мільярдів тонн льоду на рік.

Сьогодні це має обмежений вплив на глобальний рівень моря, але у водозбірному басейні льодовика є достатньо льоду, щоб підняти висоту океанів на 65 см — якби він весь розтанув.

Такий сценарій "судного дня" навряд чи здійсниться через багато століть, але дослідницька група каже, що льодовик Туейтса зараз дуже швидко реагує на потепління в світі.

"У передній частині льодовика відбудуться драматичні зміни, ймовірно, менш ніж через десять років. І опубліковані, і неопубліковані дослідження вказують на цей напрямок", - сказав гляціолог професор Тед Скамбос, провідний координатор міжнародного співробітництва по льодовику Туейтса (ITGC) в США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідження: до 2040-х років Африка може залишитися без останніх льодовиків

Українські Національні Новини

Новини Світу