ukenru
obsye-zayavlyaye-pro-chergovi-pereshkodi-roboti-misiyi-na-donbasi

ОБСЄ заявляє про чергові перешкоди роботі місії на Донбасі

 • 15364 переглядiв

КИЇВ. 27 листопада. УНН. Чинний голова ОБСЄ, голова МЗС Швеції Анн Лінде і генеральний секретар ОБСЄ Хельга Шмід заявляють про систематичні і неприйнятні перешкоди у свободі пересування, з якими продовжує стикатися Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ на окупованих територіях Донецької і Луганської областей. Про це йдеться у заяві головування ОБСЄ, пише УНН.

Цитата:

"Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде і генеральний секретар ОБСЄ Хельга Марія Шмід висловили занепкоєння з приводу систематичних і неприйнятних перешкод для свободи пересування, з якими Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні (СММ) наразі стикається на непідконтрольних територіях України, зокрема в Луганській області. Вони закликали до негайного зняття обмежень, які вийшли на новий рівень, фактично перешкоджаючи операціям СММ", - йдеться в заяві.

Деталі

Повідомляється, що протягом минулого тижня збройними формуваннями в декількох місцях в Луганській області було заблоковано рух патрулів СММ ОБСЄ через лінію зіткнення. Ще два випадки зафіксували в Донецькій області.

В ОБСЄ також нагадали про рішення Постійної ради ОБСЄ № 1117, у якому йдеться, що моніторингова місія повинна мати безпечний і надійний доступ на всій території України.

"Необмежений доступ без умов до всіх територій необхідний для забезпечення ефективного моніторингу та звітності про ситуацію з безпекою, а також для виконання інших передбачених мандатом завдань. Відповідно до мандата місія також повинна повідомляти про будь-які обмеження її свободи пересування або інші перешкоди для виконання свого мандата", - зазначили в ОБСЄ.

Додамо

Раніше вже повідомлялося про те, що незаконні збройні формування перешкоджають роботі СММ ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

З липня 2020 року по листопад поточного року, з моменту запровадження додаткових заходів з припинення вогню, було майже 800 випадків перешкоджання патрулям СММ ОБСЄ. З них тільки 70 - з українського боку, 5 - в "сірій зоні" та все інше - російськими формуваннями. Мало того, вони нещодавно брали в заручники і блокували представників СММ ОБСЄ в Горлівці та Донецьку.

Українські Національні Новини

Суспільство