novyi-uriad-polskoho-premier-ministra-moravetskoho-mozhe-ne-otrymaty-votum-doviry-parlamentu

Новий уряд польського прем'єр-міністра Моравецького може не отримати вотум довіри парламенту

 • 22378 переглядiв

Новий уряд прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, який складається переважно з жінок і "нових" облич, може не отримати вотум довіри від Сейму через відсутність парламентської більшості. Про це повідомляє видання Euractiv, передає УНН.

Деталі 

Попри перемогу на загальних виборах, правляча консервативна партія "Право і справедливість" (PiS, ECR) не змогла отримати більшість, на відміну від коаліції трьох опозиційних блоків: Громадянської коаліції Дональда Туска (KO, EPP/S&D), центристської "Третьої дороги" (Renew/EPP) та "Лівих" (S&D/Left).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Politico: результати виборів у Польщі показують, що опозиція забезпечила собі перемогу

Попри це президент Польщі та колишній член ПіС Анджей Дуда призначив Моравецького, який теж є членом ПіС прем'єр-міністром. Водночас всупереч зусиллям Моравецького, жодна партія не прийняла його запрошення на коаліційні переговори.

Формально Матеуш Моравецький має два тижні, щоб отримати вотум довіри від Сейму для свого уряду. Якщо йому це не вдасться, то нові міністри, ймовірно, пропрацюють найпізніше до середини грудня.

Доповнення 

Згідно із Конституцією, якщо уряд не обрано на першому етапі, Сейм бере на себе ініціативу у формуванні уряду. Сейм також обирає прем'єр-міністра абсолютною більшістю голосів, таким чином до влади може прийти табір Туска, а останній стане прем'єр-міністром.

Нагадаємо

Президент Польщі Анджей Дуда привів до присяги новий уряд на чолі з прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким. Серед 18 прізвищ – 10 жінок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща буде допомагати Україні на шляху до ЄС і НАТО – Дуда

Володимир Омельченко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Дружину Буданова отруїли важкими металами - ЗМІ

     • 24559 переглядiв

    Середня зарплата в Україні впала на 3,3% за квартал

     • 24343 переглядiв

    Російські війська обстріляли Херсонщину: одна людина поранена

     • 29881 переглядiв