ukenru
noviy-zastupnik-ryaboshapki-viyavivsya-zamishaniy-u-skandali-z-impichmentom-trampa

Новий заступник Рябошапки виявився замішаний у скандалі з імпічментом Трампа

 • 11990 переглядiв

КИЇВ. 25 жовтня. УНН. Призначений напередодні заступником Генерального прокурора України Гюндуз Мамедов був посередником у спробах адвоката президента США Дональда Трампа Руді Джуліані чинити тиск на Україну, щоб почати розслідування стосовно політичного конкурента Трампа Джо Байдена. Про це пишуть BuzzFeed News, NBC News і Проект з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP), посилаючись на спільне розслідування, передає УНН.

Так, за інформацією журналістів, такі фігури, як колишні генеральні прокурори України Віктор Шокін і Юрій Луценко, виділяються тим, що надали США те, що Руді Джуліані назвав "суттєвим доказом", але роль Мамедова була ключовою.

"Він (Мамедов - ред.) був посередником у спробах Джуліані чинити тиск на Україну, щоб почати розслідування стосовно колишнього віце-президента Джо Байдена і розвінчаної теорії змови про втручання країни у президентські вибори 2016 року", - пишуть журналісти.

Повідомляється, що Мамедов був невід'ємною частиною в організації як мінімум двох зустрічей, які зараз у центрі уваги слідчих Конгресу, які проводять розслідування у рамках імпічменту проти Трампа.

Працюючи в останні роки в якості головного прокурора у справах, пов'язаних з окупованим Росією Кримом, Мамедов у значній мірі ухилявся від суспільної уваги щодо його ролі у скандалі.

"Але документи й інтерв'ю показують, що участь Мамедова включало у себе роль посередника для Луценка і двох юристів Джуліані, які перебували у Флориді, - Льва Парнаса та Ігоря Фрумана - які у середу не визнали себе винними в незаконному фінансуванні політичних кампаній у США іноземними грошима", - йдеться у статті.

Розслідування, проведене BuzzFeed News і OCCRP, показало, що Парнас і Фруман були ключовими посередниками у встановленні контактів Джуліані з українськими прокурорами.

Мамедов і Гліб Загорій, який був у той час народним депутатам, супроводжували Луценко на зустрічі з Джуліані, Парнасом і Фруманом у Нью-Йорку 25 і 26 січня, відповідно до протоколів засідань, переданим комітетам Палати представників генеральним інспектором Держдепартаменту США.

Протокол показує, що Луценко пред'явив Джуліані низку звинувачень, у яких стверджувалося, що Байден, його син Хантер і співробітники посольства США у Києві, в тому числі тодішня посол Марі Йованович, скоїли правопорушення.

І Мамедов, і Загорій зіграли свою роль у цій зустрічі, сказав Луценко в інтерв'ю в Лондоні.

"Вони були там як приватні особи. Мамедов був одним з тих, хто передав мені запрошення (зустрітися - ред.) від Руді Джуліані", - цитують журналісти Луценка.

За словами Луценка, Мамедов також зіграв роль в організації ще однієї лютневої зустрічі його з Джуліані у столиці Польщі Варшаві.

Луценко сказав, що передбачувана роль Загорія на зустрічі - виступати в якості перекладача.

"Я попросив його піти туди на випадок, якщо я чогось не зрозумію, бо я боявся нью-йоркського сленгу. Іноді Загорій говорив, коли Джуліані не розумів мою англійську", - сказав він.

Загорій сказав журналістам, що перебуває у Нью-Йорку в особистих справах і снідав з Луценком вранці першої зустрічі - 25 січня - коли головний прокурор попросив його приїхати. Він сказав, що Джуліані та Луценко, в основному, розмовляли по суті, а решта сиділи осторонь.

За словами Загорія, Парнас і Фруман здалися йому менш авторитетними "авантюристами".

Як і Луценко, Загорій сказав, що ініціатива січневих зустрічей виходила від Парнаса, Фрумана та Джуліані. Мамедов, який не говорить англійською, був просто посередником, сказав він.

"Роль Мамедова полягала в тому, щоб з'єднати Джуліані (з Луценком ред.) через Фрумана", - сказав Загорій.

Джуліані, зі свого боку, заявив, що саме українська прокуратура виступила з ініціативою доведення до нього звинувачень проти Байдена.

"Це інформація, яку мені дали", - сказав Джуліані в інтерв'ю Fox News на початку жовтня.

"Я не ходив у пошуках Джо Байдена. Українці принесли мені істотні докази українського змови з Гілларі Клінтон, Джорджем Соросом, компанією Джорджа Сороса. Вони поклали його мені на коліна", - сказав він.

Як повідомляв УНН, раніше у США оголосили про арешт двох бізнесменів із Флориди, які мають українські та білоруські корені: Льва Парнаса й Ігоря Фруман - за обвинуваченням у незаконному фінансуванні виборчої кампанії президента США Дональда Трампа.

Українські Національні Новини

Новини Світу