ukenru
noviy-rekord-tsina-na-gaz-vpershe-v-istoriyi-perevischila-2000-dolariv-za-tisyachu-kubometriv

Новий рекорд: ціна на газ вперше в історії перевищила 2000 доларів за тисячу кубометрів

 • 20959 переглядiв

КИЇВ. 21 грудня. УНН. Європейські ціни на газ у вівторок досягли нового рекордного максимуму. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

За даними мережевого оператора Gascade, потоки газу на захід по трубопроводу Ямал-Європа, одному з основних маршрутів російського газу в Європу, з суботи падали і після зупинки рано у вівторок змінили напрямок руху.

Ціна січневого ф'ючерсу на хабі TTF в Нідерландах зросла до 2004 доларів за тисячу кубометрів, або 171,52 євро за МВт·год (виходячи з поточного обмінного курсу євро до долара, ціни на ICE представлені в євро за МВт·год).

Нагадаємо

За даними Лондонської біржі ICE, ціни на газ в Європі вперше з 6 жовтня подолали позначку в 1550 доларів за тисячу кубометрів.

Європа зіткнулася з енергетичною кризою через зростання споживання і подорожчання газу. На початку вересня ціни на блакитне паливо на Заході почали різко йти вгору. Висока вартість газу спонукала уряди і компанії вдатися до інших джерел палива, що спричинило зростання цін і на інші енергоносії. На початку жовтня ціни на газ наближалися до рекордних 2 тисяч доларів за тисячу кубометрів, проте потім знизилися.

Різке зростання цін на енергоносії в поєднанні з недопоставками викликали звинувачення з боку європейських офіційних осіб в тому, що Росія обмежує поставки, щоб чинити тиск на владу з метою сертифікації нового трубопроводу.

Зокрема, президент Росії Володимир Путін пообіцяв збільшити постачання газу, сказавши, що "Північний потік-2" може бути запущений "на наступний день після" такого схвалення.

Українські Національні Новини

Економіка