novim-spikerom-polskogo-seymu-stav-predstavnik-opozitsiyi-shimon-golovnya

Новим спікером польського Сейму став представник опозиції Шимон Головня

 • 210529 переглядiв

КИЇВ. 13 листопада. УНН. Лідера "Польщі 2050" Шимона Головню обрано маршалом Сейму. Його кандидатуру підтримали 265 депутатів опозиційних партій, які об’єдналися в коаліцію. Про це пише Rzeczpospolita, передає УНН.

Деталі

На першому після парламентських виборів засіданні Сейму депутати вибрали спікера – ним став Шимон Головня, представник правоцентристської партії «Польщі 2050», яка брала участь у виборах у складі коаліції «Третій шлях».

Він буде спікером Сейму протягом двох років. У межах коаліційної угоди сторони домовилися, що з 13 листопада 2025 року цю функцію перебере на себе представник лівих - Влодзімеж Чарзастий. Він буде спікером Сейму до кінця терміну.

Шимон Головня був одним із двох кандидатів на посаду спікера. Другим кандидатом на посаду була кандидатка від провладної партії "Право і справедливість" Ельжбета Вітек. Кандидатуру Шимона Головні підтримали 265 депутатів, а за Ельжбету Вітек проголосували 193 депутати.

Головня розпочав політичну кар'єру 2019 року, коли взяв участь у виборах президента як безпартійний кандидат і отримав третій результат. За нього тоді проголосували майже 14% виборців. До того він був журналістом і телеведучим, випустив також понад 20 книг. Керував благодійними фондами, які підтримують жителів країн Африки, Азії та Європи.

На останніх парламентських виборах Шимон Головня став депутатом Сейму, перемігши в боротьбі в окрузі на сході Польщі, куди входять міста Білосток, Ломжа і Сувальки.

Реакція України

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук у соцмережі Х привітав Шимона Головню з обранням на посаду та висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю задля перемоги над росією.

«Щиро вітаю Шимона Головню з обранням на посаду Маршалка Сейму Польщі, яка є для нас надійним союзником у боротьбі з російським агресором. Переконаний, що Україна та Польща й надалі йтимуть шляхом до спільної перемоги та побудови світлого майбутнього в Європі», - написав Руслан Стефанчук.

Контекст

Після парламентських виборів змінюється також конфігурація уряду Польщі. Нинішній прем’єр-міністр Матеуш Моравецький вже склав повноваження, але за дорученням президента Анджея Дуди виконує місію по формуванню нового уряду. Сам Анджей Дуда, який на виборах підтримував партію Моравецького «Право та справедливість», також виступив на засіданні Сейму. У виступі Дуда заявив, що без вагань буде користуватися правом вето, якщо буде вважати це потрібним.

Нагадаємо

15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори. На них перемогла правляча партія «Право і справедливість», проте політсила здобула 194 мандати і цього недостатньо, щоб створити парламентську більшість і сформувати уряд. Після виборів лідери опозиційні партій «Громадянська платформа», «Польща 2050», Польська селянська партія та партія лівих підписали коаліційну угоду. Таким чином вони отримали парламентську більшість у 248 голосів з 460. Очікується, що вони скористуються перевагою під час виборів нового прем’єр-міністра і ним стане лідер «Громадянської платформи» Дональд Туск.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Союзництво між Україною та Польщею у Євросоюзі та НАТО посилить європейську єдність - Зеленський привітав поляків з Днем незалежності

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Угорщина продовжує блокувати транш військової допомоги ЄС Україні

     • 85292 переглядiв