ukenru
niderlandi-mozhut-zapustiti-rodovische-groningen-schob-zaminiti-gaz-z-rf-u-yevropi

Нідерланди можуть запустити родовище Гронінген, щоб замінити газ з рф у Європі

 • 221071 переглядiв

КИЇВ. 6 жовтня. УНН. Родовище Гронінген у Нідерландах має достатньо невикористаних потужностей, щоб замінити російський газ у країнах Євросоюзу. Проте пише Bloomberg, влада країни відкидає заклики наростити викачування палива, навіть коли Європа готується до, мабуть, найсуворішої зими з Другої світової війни, пише УНН

Деталі

З 1963 року Гронінген є основою газопостачання в Європу. Навіть через півстоліття видобування, там досі є близько 450 млрд кубів газу в резерві вартістю близько 1 трильйона доларів. Як повідомляє компанія Shell Plc, яка бере участь в експлуатації родовища, є можливість видобувати на 50 млрд кубів газу на рік більше, ніж зараз.

Однак, місцеві жителі виступають проти збільшення видобутку газу у Гронінгені. Все тому, що з 1986 року в регіоні зафіксовано сотні землетрусів, до яких призвела його розробка. З приблизно 327 000 будинків у регіоні принаймні 127 000 повідомили про певні пошкодження, інформує Інститут гірничодобувної промисловості Гронінгена. З 2012 року в цьому районі було знесено понад 3300 будівель, оскільки землетруси зробили їх небезпечними.

Починаючи з 2014 року, уряд Нідерландів встановив дедалі суворіші обмеження на видобуток із родовища: з 54 млрд кубів газу у 2013 році до очікуваних 4,5 млрд кубів цього року.

Міністр гірничодобувної промисловості Нідерландів Ганс Вілбріф заявив, що продовжувати видобуток небезпечно, але країна не може ігнорувати страждання в інших країнах Європи.

"Нестача газу може змусити нас прийняти це рішення", – сказав він, додаючи, що це може бути проблемою безпеки, якщо лікарні, школи та будинки не зможуть належно опалюватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС шукають спільний підхід для подолання енергетичної кризи: з'явилися нові пропозиції

Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон нещодавно заявив, що Нідерланди повинні переглянути своє рішення про закриття Гронінгена, на Війлбріфа також тиснули колеги з інших країн ЄС. Проте країна поки що дотримується початкового плану.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте не виключає використання Гронінгена для посилення поставок, але "тільки в крайньому разі, якщо все піде не так, наразі це не потрібно".

Замість того, щоб збільшити видобуток газу, влада країни натомість скасувала обмеження на вугільні електростанції, а також подвоїла потужності імпорту зрідженого природного газу та забезпечують заповнення газових сховищ на 80% до початку зими.

За словами Вілбріфа, ситуація цієї зими може бути "досить стабільною". Проте, його турбує, що буде після: "Якщо ви повністю вичерпаєте ці запаси через холодну зиму, як ви збираєтесь їх знову наповнювати?".

Багато жителів Гронінгена готуються до того, що уряд скасує своє рішення та зрештою збільшить виробництво, оскільки тиск зростає.

Нагадаємо

30 вересня міністри ЄС погодили скорочення енергоспоживання та збори з компаній, які постачають електроенергію в ЄС та отримують непропорційно великі доходи від зростання цін на енергоносії.

Українські Національні Новини

Економіка