neprofesionalizm-abo-koruptsiia-holova-arma-duma-povynna-nesty-vidpovidalnist-za-sytuatsiiu-z-yakhtoiu-medvedchuka-ekspert

Непрофесіоналізм або корупція. Голова АРМА Дума повинна нести відповідальність за ситуацію з яхтою медведчука - експерт

 • 75149 переглядiв

Експерт вважає, що керівниця АРМА Олена Дума повинна нести відповідальність за можливу втрату яхти медведчука. Він назвав ситуацію ознакою непрофесіоналізму або корупції та закликав до перезавантаження агентства.

Голова Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Олена Дума повинна нести відповідальність за ситуацію, яка склалася з реалізацією яхти, яка належала підозрюваному у держзраді екснардепу віктору медведчуку. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

Контекст

АРМА похвалилося успішною реалізацією одного баггі та одного квадроциклу, які належали медведчуку. Ця заява відбулася майже відразу після того, як стало відомо, що через зволікання нового керівництва агентства Україна може втратити один з найдорожчих активів медведчука - яхту Royal Romance вартістю майже 8,5 мільярда гривень.

Це дуже дивна ситуація. Передусім цей кейс - він дуже підсвічений. Це не та ситуація, про яку можна забути, випадково забути, бо це якась мало значима ситуація. Це багатозначима ситуація, політична і економічна ситуація, значимий обʼєкт економічний і тому, на мою думку, таке зволікання (з продажем яхти медведчука – ред.) є ознакою або непрофесіоналізму або ознакою корупції, завдяки якій таким чином створена ситуація, в якій цей обʼєкт власності може бути втрачений державою,

- зазначив Бортник.

Він наголосив, що як у випадку професійної недбалості, так і у випадку корупції очільниця АРМА Олена Дума має нести відповідальність.

Взагалі до АРМА дуже багато питань. Ефективність управління конфіскованою власністю з боку цього державного органу знаходиться на надзвичайно низькому рівні,

- підкреслив Бортник.

За його словами, експертні оцінки вказують, що всього лише 5% від вартості майна, яке було передана АРМА вдається залучити до державного бюджету.

Мені здається, що все агентство має бути перезавантажено, має сформуватися воно за зразком структури, можливо, НАБУ чи НАЗК. АРМА має бути надзвичайно прозора, всі дії прозорі, тому що дуже багато корупційних питань щодо цього агентства буквально в кожному великому кейсі,

- підкреслив Бортник.

Водночас на його думку, продажем квадроцикла і багі медведчука очільниця АРМА Олена Дума намагається "інформаційно прикрити" провал із реалізацією яхти медведчука. Бортник наголосив, що продаж яхти повинен жорстко контролюватись.

Ці речі треба тримати на первинному контролі. Розуміючи якщо ця яхта медведчука буде втрачена - це ж буде втрата не лише матеріального обʼєкту, це буде політична поразка України і української держави,

- підкреслив він.

Нагадаємо

У вівторок, 23 липня, стало відомо, що АРМА не може продати один з найдорожчих арештованих активів віктора медведчука - яхти Royal Romance - через те, що суд у Хорватії скасував арешт вказаного майна.

В Офісі Генерального прокурора зазначили, що протягом усього терміну арешту докладали зусиль для розробки механізмів, які б дозволили АРМА реалізувати майно, яке знаходиться за кордоном. Однак нове керівництво АРМА допустило зволікання в цьому процесі і розпочало процедуру реалізації яхти лише 20 березня 2024 року, майже через 2 роки після арешту.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    Курс валют на 30 липня: долар та євро суттєво послабились

     • 14916 переглядiв