ne-mih-staty-proryvom-shchodo-chlenstva-politolohy-pidbyly-pidsumky-ta-vkazaly-na-uspikhy-samitu-nato-dlia-ukrainy

Не міг стати проривом щодо членства: політологи підбили підсумки та вказали на успіхи саміту НАТО для України

 • 141907 переглядiв

Саміт НАТО у Вашингтоні не міг стати проривом у питанні членства України в Альянсі, але покращення координації між членами НАТО означатиме збільшення допомоги на потреби безпеки та оборони України.

Саміт НАТО у Вашингтоні не міг стати проривом щодо членства України в Альянсі. Але покращення координації між самими членами НАТО у допомозі України означатиме, що буде більше самої допомоги. Таку думку висловив голова Інституту Американістики Владислав Фарапонов у коментарі журналісту УНН.

 Фактично, це означає, що буде більше координації між самими державами у питанні безпекової співпраці з Україною. Я думаю, що це дуже вигідно для України враховуючи те, що потреби у сфері безпеки та оборони лише зростають. Поки складно щось сказати більш предметне

- зазначив Фарапонов коментуючи підписання Українського договору (Ukraine Compact).

Він зауважив, що саміт НАТО не міг стати проривом щодо членства України.

"Але покращення координації між самими членами НАТО у допомозі України означатиме, що буде більше самої допомоги. Іншого цього разу від саміту НАТО складно було очікувати", - сказав Фарапонов.  

Зеленський про членство в НАТО: "ми дуже близькі до нашої мети"11.07.24, 21:31

Експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв, коментуючи результати Саміту НАТО, зазначив, що Україна все ж мала певні успіхи.

По-перше, це політичне визнання того факту, що Україна буде в НАТО. Це є невідворотня політична реальність, це те, що станеться. Сам факт такого визнання є для нас дуже потрібним, дуже правильним й з точки зору західної дипломатії він закріпляє факт того, що росія не переможе. На заході досі наші партнери переконані, що одна з причин початку війни росії проти України – це те, що Україна хотіла вступити в НАТО

- сказав Краєв.

За його словами, фіксація незворотного шляху України до повної євроатлантичної інтеграції, включно з членством в НАТО – це важливо для України.

"Тепер, коли натівські держави зафіксували, що Україна за будь-яких обставин, так чи інакше вступить в НАТО, що цей момент настане – це фіксація того, що ані росії з її імперськими бажаннями, ані Китай з його бажаннями так званого балансування не переможуть. Що тут буде перемога заходу і кінець кінцем України. Сам факт цієї фіксації для нас є дуже важливим", - заявив Краєв.

Також політолог прокоментував базове фінансування у розмірі 40 мільярдів євро у 2025 році.

Так, на саміті НАТО у Вашингтоні оголошено рішення про довгострокову підтримку України в умовах російської агресії. Члени Альянсу мають намір надати мінімальне базове фінансування у розмірі 40 мільярдів євро протягом наступного року.

Щодо фонду в 40 млрд євро. Звісно є питання щодо того, що ці 40 млрд – це не будуть нові гроші, це буде комбінація усіх грошей, які виділяються в межах двосторонніх домовленостей, плюс тих коштів, яких буде бракувати, щоб цю суму добрати. Це звісно мінус, що це не буде додатковий фонд, який нам все одно був би необхідним, але класно, що є така фіксація цього процесу. Навіть якщо якась держава не зможе у визначений термін дати нам необхідну кількість грошей, обладнання, амуніції, то інші держави НАТО в межах цього фонду зможуть підтримати цю ініціативу й все одно Україна отримає зброю та матеріали, які необхідні. Тому це є позитивом для нас

- розповів Краєв.

Окрім того, політолог прокоментував підписання Українського договору (Ukraine Compact).

На саміті НАТО 21 країна та ЄС підписали Український договір12.07.24, 01:36

"Що стосується Ukraine Compact – це по суті те, що я сказав тільки виражене в нормально закріпленому документі, який до того ж є ще більш широким ніж саме НАТО, тому що до нього доєдналися японці та деякі інші країни ЄС", - сказав політолог.

Анна Мурашко

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі