ukenru
nbu-vstanoviv-zhorstkishi-vimogi-do-bankiv-za-nezabezpechenimi-kreditami

НБУ встановив жорсткіші вимоги до банків за незабезпеченими кредитами

 • 12939 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. Національний банк України підвищує вимоги до незабезпечених споживчих кредитів у 2021 році - у два етапи, починаючи з літа. Про це УНН повідомили у пресслужбі НБУ.

"Національний банк України запроваджує підвищені ваги ризику для незабезпечених споживчих кредитів банків", - йдеться у повідомленні.

Вказано, що підвищення відбудеться в два етапи:

  • до 125% – на 1 липня 2021 року;
  • до 150% – на 1 січня 2022 року.

"Таке підвищення сприятиме створенню банками належного запасу капіталу для покриття неочікуваних втрат від погіршення якості портфеля споживчих незабезпечених кредитів... Запровадження підвищених ваг ризику збільшить стійкість банків до потенційних кризових явищ, захистить сектор від накопичення системних ризиків, що сприятиме збереженню фінансової стабільності", - повідомили у регуляторі.

Водночас сегмент споживчого кредитування й надалі залишатиметься привабливим для банків, проте їх кредитна політика стане зваженішою, впевнені у НБУ.

Там нагадали також, що поточні ваги ризику споживчих кредитів на рівні 100% та мінімальні вимоги достатності регулятивного капіталу 10% означають, що на кожні 10 грн кредиту банк має тримати 1 грн капіталу.

"Двоетапне підвищення ваг ризику до 150% збільшить протягом 2021 року потребу в капіталі банків, активних у сегменті споживчого кредитування, в півтора рази до 1,5 грн, створюючи запас 0,5 грн на випадок несприятливих умов. Таким чином збільшиться частка незабезпечених споживчих кредитів, які банки фінансуватимуть не депозитами вкладників, а власним капіталом", - пояснили у Нацбанку.

Рішення про підвищення ваг ризику для незабезпечених споживчих кредитів набирає чинності з 30 червня 2021 року.

Про плани підвищити вагу ризику за незабезпеченими споживчими кредитами у НБУ заявляли ще наприкінці 2019 року.

Українські Національні Новини

Економіка