nazk-vyiavylo-u-trokh-posadovtsiv-nezadeklarovanoi-kryptovaliuty-na-180-milioniv-hryven

НАЗК виявило у трьох посадовців незадекларованої криптовалюти на 180 мільйонів гривень

 • 18663 переглядiв

НАЗК встановило факти недостовірного декларування криптовалюти на суму близько 200 млн грн під час перевірок декларацій. Виявлено порушення у декларуваннях посадовців МВС, прокуратури та депутата міськради.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) під час проведення повних перевірок декларацій встановило факт недостовірного декларування криптовалюти на майже 200 млн грн. Про це пише УНН з посиланням на НАЗК.

Деталі

Зокрема, заступник начальника Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Миколаївській області у декларації за 2021 рік задекларував біткоїн вартістю 100 млн грн у гривневому еквіваленті на кінець звітного періоду, проте не підтвердив наявність під час проведення повної перевірки.

У декларації за 2022 рік встановлено відображення недостовірних відомостей щодо наявності криптовалюти на понад 48 млн грн. Неможливість підтвердити наявність частини криптовалюти декларант пояснив викраденням холодного криптогаманця та ключа до нього, щодо іншої частини активу – посадовець надав документи, які не дозволили підтвердити правдивість задекларованої інформації

- наголошують у НАЗК. 

Також в у співробітника Донецької обласної прокуратури у декларації за 2022 рік виявили декларування недостовірних відомостей на понад 23 млн грн.

Зазначається, що лише щодо криптовалюти службовець вказав недостовірні відомості на 22,5 млн грн, зокрема про наявність, кількість та вартість своїх численних цифрових активів, а про деякі взагалі не став згадувати.

Сам чоловік пояснює - частина криптовалюти була подарована йому біржею, яка працювала в тестовому режимі та не була приєднана до блокчейну, а вказана ціна криптовалюти є рекламною кампанією біржі для приваблення клієнтів, а не реальною ціною. 

Тим часом депутат Вінницької міської ради, як встановило Агентство, у декларації за 2021 рік вказав відомості про наявність у члена його сім’ї 20 токенів біткоїна вартістю понад 2 млн грн та DOT на майже 7,5 млн грн, проте не зміг підтвердити під час проведення повної перевірки.

Водночас член сім’ї декларанта надав скриншот, який не дозволяє встановити правдивість зазначеної у декларації інформації, а щодо "Bitcoin" також зазначив, що наразі втрачено доступ до активу на вказаній біржі. За результатами повної перевірки встановлено відображення недостовірних відомостей на загальну суму 12 млн грн 

- наголошують в НАЗК. 

У відомстві підкреслили, щозЗа обґрунтованими висновками НАЗК правоохоронці розпочали кримінальні провадження за ч. 2 ст. 366-2 КК України (декларування недостовірної інформації).

Нагадаємо

Народний депутат Олександр Маріковський постане перед судом за недостовірне декларування у своїй декларації активів у криптовалюті на суму майже 25 мільйонів гривень.

Популярні

Новини по темі

Корисні трав'яні чаї на всі сезони

 • 17199 переглядiв