naukovtsi-nazvali-nayshvidshogo-ptakha-na-zemli

Науковці назвали найшвидшого птаха на Землі

 • 940499 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Найшвидшим птахом на планеті біологи визнали хижого птаха сапсана, ці птахи, помітивши жертву, можуть підлетіти до неї зі швидкістю до 320 км/год. Про це повідомляє УНН з посиланням на Live Science.

Деталі

Приблизно 20 років тому у США сапсан встановив світовий рекорд зі швидкості польоту з висоти. Птаха випустили з літака на висоті понад 5 км, після чого він спустився вниз зі швидкістю 389 км/год.

Досягати такої великої швидкості у польоті сапсанам допомагають їхні анатомічні особливості. Ці хижі птахи мають загострені крила, що нагадують крила літаків-винищувачів. Така форма зменшує опір повітря і так сапсани можуть летіти швидше.

Крім цього, долати опір повітря сапсанам допомагає форма тулуба, завдяки чому ці птахи можуть падати з висоти на величезній швидкості. Ще однією особливістю є особлива жорсткіша структура їхнього пір'я, яке щільніше прилягає до тіла, ніж в інших соколів.

Сапсани також мають особливі ніздрі, які регулюють надходження повітря в легені. І навіть під час дуже швидкого польоту птах не задихається, розповів британський зоолог Ед Дрюїт, який займається вивченням сапсанів.

Вчені наголошують, що сапсани полюють за величезною кількістю різних птахів, залежно від місця проживання. Приблизна кількість видів як дрібних, так і великих птахів, які стають жертвами сапсанів, оцінюється в 2 тисячі. Сапсани також можуть їсти і кажанів, а ще деяких гризунів.

Нагадаємо 

Група вчених з Кейптаунського університету назвала причину загибелі найбільших птахів на планеті – дроморнітидів. Дослідження показало, що вони були надто повільні.

Українські Національні Новини

Культура

    Популярні

    Новини по темі

    Науковці назвали найшвидшого птаха на Землі

     • 940499 переглядiв

    На горі Тетнулді у Сванетії знайшли тіла трьох туристів

     • 196146 переглядiв

    Російські окупанти обстріляли Запоріжжя

     • 179727 переглядiв

    "Укрзалізниця" призначила евакуаційний потяг на 3 жовтня

     • 119539 переглядiв

    В Одесі та області оголосили штормове попередження

     • 170977 переглядiв