ukenru
nardepi-pidtrimali-propozitsiyi-minenergo-do-derzhbyudzhetu-2021

Нардепи підтримали пропозиції Міненерго до Держбюджету-2021

 • 14290 переглядiв

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг підтримав пропозиції Міненерго до проекту Держбюджету-2021, передає УНН із посиланням на пресслужбу ВРУ.

Засідання Комітету відбулося вчора, 30 вересня. Участь в засіданні комітету взяла в. о. міністра енергетики Ольга Буславець, яка запропонувала депутатам внести низку пропозицій до Державного бюджету України на 2021.

Так, Буславець попросила нардепів підтримати рішення КМУ щодо продовження дії програми "теплих кредитів". Програма спрямована на надання кредитів для мешканців індивідуальних будинків та передбачає фінансування на суму 150 млн грн.

Крім того, Міністерство запропонувало нардепам передбачити в бюджеті кошти для сплати внеску до Фонду східно-європейського партнерства з енергоефективності та довкілля у розмірі 2 млн євро.

Відповідна угода вже підписана, вона діятиме протягом 5 років. Сплачені кошти дозволять отримати доступ до фінансових ресурсів, які будуть спрямовуватись на підвищення енергоефективності у комунальному господарстві, охорону навколишнього природного середовища, управління відходами, використання відновлювальних альтернативних джерел енергії, поінформувала Буславець.

Також в. о. міністра попросила нардепів передбачити державне фінансування на розбудову онлайн-платформи, яка забезпечить прозорість діяльності видобувних галузей.

Окремо Буславець запропонувала Раді передбачити кошти для підтримки вугільної галузі: це фінансування соціальної частини, зокрема, погашення заборгованостей і подальшого розвитку та підтримки в належному обсязі видобутку вітчизняного вугілля (технічне переоснащення підприємств).

"Збереження видобутку вугілля на рівні цього року дозволить зменшити бюджетні видатки на покриття виплати заробітної плати, дозволить зберегти зайнятість людей", - сказала Ольга Буславець, додаючи, що "пропоновані в бюджеті на наступний рік кошти в обсязі 2 мільярдів гривень дозволять здійснити заходи, які підвищать видобуток вугілля на восьми лавах і забезпечити наші теплові генерації".

Вона також зазначила, що у бюджеті пропонується передбачити 11,5 мільярда гривень на покриття компенсації, яку здійснює гарантований покупець на ринку електричної енергії для генерації зеленої енергії в обсязі 20%.

Ще одна ініціатива міністерства – виділити кошти на погашення боргів на ринку електроенергії. Зокрема, перед підприємствами вугільної промисловості і за електроенергію підприємствами водопостачання Донецької та Луганської областей, які знаходяться або постачають послуги на тимчасово окуповані території.

У підсумку, енергетичний комітет ВР прийняв рішення підтримати пропозиції Міністерства енергетики до проекту Закону Про Державний бюджет України на 2021 рік із уточненнями.

Українські Національні Новини

Політика