naivyshchi-chynovnyky-oborony-ssha-ta-kytaiu-zustrilysia-pislia-taivanskoho-rozkolu

Найвищі чиновники оборони США та Китаю зустрілися після тайванського розколу

 • 24529 переглядiв

Американські і китайські військові відновили переговори після напруженості, викликаної таємним візитом американського чиновника на Тайвань, що свідчить про відлигу у військових відносинах. Однак нещодавні зіткнення з філіппінськими кораблями також свідчать про збереження певної напруженості в американсько-китайських відносинах.

Високопосадовець Пентагону вперше зустрівся зі своїм китайським колегою після того, як у лютому він здійснив таємний візит до Тайваню, який зірвав військові переговори на найвищому рівні між США та КНР. Про це пише The Financial Times, передає УНН.

Деталі

Майкл Чейз, відповідальний за політику США щодо Китаю, нещодавно зустрівся у Вашингтоні з генерал-майором Лю Чжаном, аташе з питань оборони Китаю, за словами людей, знайомих з цією зустріччю, в тому числі з представниками американського оборонного відомства. Зустріч відбулася напередодні саміту президентів Джо Байдена і Сі Цзіньпіна в Сан-Франциско, що відбувся минулого місяця.

Як пише видання, США та Китай очевидно досягли певного прогресу в покращенні відносин між своїми військовими. Раніше Пекін закривав офіційні канали зв’язку в серпні 2022 року після того, як тодішній спікер Палати представників Ненсі Пелосі відвідала Тайвань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден заявив про непохитну підтримку України: "Я з гордістю приймав Зеленського в Білому домі"

Згідно з інформацією джерел Financial Times, нині США та Китай ведуть переговори про низку військових взаємодій на вищому рівні на 2024 рік після того, як Пентагон направив Пекіну первинну пропозицію. Підготовка серії зустрічей займе час, частково через бюрократичні причини.

США також хочуть організувати зустріч між адміралом Джоном Аквіліно, головою Індо-Тихоокеанського командування США, та його колегами. Він намагається зустрітися з двома своїми колегами вже майже три роки. 

Мова не йде про те, щоб щось трапилося миттєво. (…) Мова йде про те, щоб оборонні та військові лідери наших двох країн - у тому числі на найвищому рівні - могли б вести предметні розмови

- сказав представник оборони США.

Доповнення

Незважаючи на ознаки прогресу, напруженість у відносинах між США і Китаєм залишається високою. Останніми днями США критикували китайських військових за використання водометів і навмисний таран філіппінських суден. Протягом останніх місяців Вашингтон неодноразово нагадував Китаю, що США мають з Філіппінами договір про взаємну оборону, який буде застосований у разі нападу на філіппінських військових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відносини ЄС та Китаю мають базуватися на прагматичній співпраці із зменшенням торговельних і стратегічних ризиків – звіт European Parliament

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Україна отримала близько 900 млн дол. від МВФ

     • 35125 переглядiв