nabu-zamovylo-cherhovu-sudovu-ekspertyzu-u-svoikh

НАБУ замовило чергову судову експертизу у "своїх"

 • 102711 переглядiв

НАБУ продовжує замовляти судові експертизи у пов'язаних осіб, незважаючи на виявлений конфлікт інтересів. НАЗК утримується від перевірки цих фактів, а створення власної експертної установи НАБУ викликає занепокоєння.

Попри фіксацію конфлікту інтересів детективи НАБУ продовжують замовляти судові експертизи у своїх колег та знайомих, одні з таких - ТОВ "Експертна група  "ЕС ЕНД ДІ". Черговий тендер НАБУ у них замовило у червні, повідомляє УНН.

Конфлікт інтересів пов’язаний з тим, що судові експертизи замовляє старший детектив Віктор Ярема, а виконує їх дочка його колишньої колеги з Рівненської прокуратури, на яку оформлено ТОВ "ЕС ЕНД ДІ". При чому, замовлення регулярні.  

НАЗК своєю чергою утримується від перевірки зафіксованих конфліктів інтересів і "закриває очі" на такі розслідування детективів НАБУ

Додамо

Маніпуляції з експертизами - звична справа для НАБУ, що грає проти самих же детективів. Наприклад, експертизи у справах "Ротердам+" та ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна. Як заявляла адвокат Ірина Одинець, НАБУ програло у суді, бо протягом розслідування детективи у вказаних справах "малювали" судові експертизи у дружніх приватних конторах, а потім ними безуспішно намагалися підтвердити свої звинувачення. Сам Володимир Омелян також зазначав, що детективи залучали "сумнівних експертів" під час розслідування справи проти нього.

До того ж нещодавно НАБУ намагалося злити експертизу по справі проти ексміністра агрополітики Миколи Сольського, яку самі ж і замовили і яка, вочевидь, мала свідчити про невинуватість Сольського.

Зважаючи на неодноразові факти таких маніпуляцій - ідея очільника НАБУ Семена Кривоноса створити  для бюро свою експертну установу виглядає вкрай насторожуючою. В такому випадку "намальованих" експертиз може стати в рази більше, а відтак розслідування НАБУ можуть перетворитися у заангажовані переслідування на кшталт масового політичного терору радянського НКВС.

На цьому наголосили й іноземні експерти, які проводили аудит діяльності НАБУ. Аудитори вважають, що створення кримінальної установи при антикорупційному бюро не розв’яже питання об’єктивності експертиз у кримінальних провадженнях, які розслідують детективи.

Популярні

Новини по темі

НАБУ замовило чергову судову експертизу у "своїх"

 • 102711 переглядiв

В Одесі запрацювала інтерактивна карта пляжів

 • 9967 переглядiв

У Сумах чули два вибухи - ЗМІ

 • 23978 переглядiв