nabu-ta-sap-ne-vystachylo-5-rokiv-shchob-dovesty-vynu-eksministra-solskoho-dlia-zboru-dokaziv-planuiut-dopytaty-shche-1500-liudei

НАБУ та САП не вистачило 5 років, щоб довести вину ексміністра Сольського - для збору доказів планують допитати ще 1500 людей

 • 222112 переглядiв

Незважаючи на те, що термін розслідування спливає, НАБУ і САП планують допитати ще 1500 осіб у справі проти колишнього міністра Миколи Сольського, підозрюваного у нібито заволодінні землею в Сумській області, не надавши чітких доказів його провини.

Детективи НАБУ та прокурори САП хочуть допитати ще близько півтори тисячі людей по справі проти ексміністра агрополітики Миколи Сольського, попри те, що розумні терміни слідства вже закінчилися, пише УНН.

Рівно пʼять років тому, у липні 2019 року, антикорупціонери з НАБУ та САП розпочали кримінальне провадження про нібито заволодіння землями у Сумській області. Проте, за цей час  їм вистачило доказів  лише для вручення кількох підозр, зокрема і ексміністру агрополітики Миколі Сольському.

Попри те, що у НАБУ закінчилися вже розумні терміни на слідство і вони вимушені продовжувати їх у судовому порядку, детективи та прокурори запланували допит як мінімум ще півтори тисячі людей.

Зокрема, антикорупціонери планують допитати чотирьох підозрюваних, службових осіб Держгеокадастру та Перехрестівської сільської ради Сумської області, а також майже 1200 власників земельних ділянок.

Адвокати підозрюваних по справі заявляли, що досудове розслідування триває вже п’ять років і в детективів було достатньо часу для проведення всіх процесуальних дій. Однак, великий обсяг процесуальних дій проводиться лише зараз.

У самому ж кримінальному провадженні йдеться про події 2017-2018 років, тобто задовго до того, як Сольський став міністром. За версією слідства, земельні ділянки у Сумській області начебто належали Національній академії аграрних наук, проте були приватизовані учасниками АТО. Сольський, який на той час був приватним адвокатом, допоміг їм реалізувати своє право і отримати 2 га землі.

Для того, щоб звинувачення НАБУ підтвердилися, їм для початку потрібно довести, що ця земля дійсно належала НААН – але наразі даних і офіційних документів немає. Більше того, про те, що документів на землю не було, кажуть і самі представники аграрної академії. Як виявилося, у деклараціях ексміністра за період з 2020 по 2023 рік немає жодної земельної ділянки на Сумщині.

Понад те, стало відомо, що детективи намагалися "злити" експертизу, яку самі ж і замовили і яка, вочевидь, мала свідчити про невинуватість Сольського.

І хоч за цей час антикорупціонери не змогли надати чітких доказів "вини" Миколи Сольського, гучні обвинувачення зробили своє – він залишив пост міністра. Окрім того, заяви НАБУ і відставка міністра стали причиною зриву переговорів з поляками щодо розблокування кордонів

Додамо

Іноземні експерти у звіті за результатами аудиту в НАБУ, виявили низку проблем в діяльності антикорупційного органу. Зокрема,  аудитори констатували, що ВАКС розглядає справи роками, а детективи НАБУ можуть розслідувати їх десятиріччями. Однак, як показує практика, тривалість розслідування антикорупціонерів ніяк не впливає на його якість, адже "гучні" справи НАБУ проти високопосадовців вже неодноразово розвалювалися в судах.

Наочним прикладом є кримінальні провадження проти ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна. Обидві справи розвалилися у судах. Однак НАБУ не стало офіційно вибачатися перед ексміністром за незаконне кримінальне переслідування та псування ділової репутації.

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі