na-vinnychchyni-zafiksovano-vypadok-dyrofiliariozu-shcho-vazhlyvo-znaty

На Вінниччині зафіксовано випадок дирофіляріозу: що важливо знати

 • 12907 переглядiв

У Вінницькій області підтверджено випадок дирофіляріозу - паразитарного захворювання, що викликається гельмінтами. Захворювання передається через укуси комах, найчастіше комарів, і потребує оперативного втручання.

У Вінницькій області підтвердили випадок дирофіляріозу у пацієнта - захворювання, яке викликається гельмінтами. Про це 23 липня заявили у Вінницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України, передає УНН

"В лабораторії Вінницького ОЦКПХ підтверджено випадок дирофіляріозу у пацієнта", - йдеться у повідомленні центру у Facebook. 

Дирофіляріоз  – це паразитарне захворювання, яке викликається гельмінтами роду Dirofilaria.  Дирофіляріоз найчастіше реєструють як природно-осередковий гельмінтоз серед домашніх тварин (собаки, кішки) і хижаків. У людини розвивається, зазвичай, підшкірний дирофіляріоз.

Як зазначається, останніми роками в Україні спостерігають стійку тенденцію до росту захворюваності на дирофіляріоз. Висока сприйнятливість і відсутність специфічної профілактики спричиняють небезпечну тенденцію до швидкого розповсюдження цього гельмінтозу.

У МОЗ пояснили, коли потрібна екстрена вакцинація 23.07.24, 15:18

Людина безпосередньо від собак і кішок не заражається. Інфікуватись можна лише при укусі заразною комахою, частіше комаром, який насмоктався крові зараженої тварини.

Інкубаційний період інфекції може тривати від 1 місяця до 2-х років. Клініка захворювання визначається локалізацією гельмінта. 

Повідомляється, що гельмінт D. Repens, який реєструється на території України,  локалізується частіше в підшкірній клітковині, сполучній тканині різних ділянок тіла, кон’юнктиві та інших тканинах ока, статевих органах (калитка, яєчко), молочних залозах, рідше - в оболонках тканин та органів черевної порожнини людини.

Лікування дирофіляріозу в більшості випадків потребує оперативного втручання. 

На Чернігівщині у жінки виявили лептоспіроз: що відомо20.07.24, 16:33

Профілактика дирофіляріозу включає:

• спостереження за станом здоров’я домашніх тварин, їх захист від комах;

• своєчасне виявлення та лікування хворих на дирофіляріоз тварин як джерела хвороби;

• лікування та диспансерний нагляд (до 3 міс);

• застосування населенням засобів індивідуального захисту від комах;

• зменшення потрапляння комарів в приміщення (засітчувати вікна та двері) та боротьба з комарами в підвалах житлових будинків, звідки вони можуть потрапляти через вентиляційну систему до квартир.

У Вінницькій області у 2020 і 2021 роках було зареєстровано по одному випадку дирофіляріозу, у 2022 і 2023 роках – по два випадки. Цьогоріч зареєстровано один випадок: нематоду було видалено у пацієнта з-під шкіри над лівою бровою.

Тетяна Краєвська

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі