ukenru
mozhut-prokovtnuti-mayzhe-vse-vcheni-rozpovili-yak-pitonam-vdayetsya-poglinati-velicheznu-zdobich

"Можуть проковтнути майже все": вчені розповіли, як пітонам вдається поглинати величезну здобич

 • 698226 переглядiв

КИЇВ. 4 жовтня. УНН. Бірманські пітони виростають до 5 метрів завдовжки. Унікальною особливістю є їхня здатність ковтати поживу у шість разів більшу, ніж їхні родичі такого ж розміру. Бірманські пітони можуть відкрити пащу настільки, що здатні проковтнути здобич розміром з оленя або алігатора. Дослідники розповіли, як це відбувається, пише УНН з посиланням на Science Alert.

Бірманські пітони не задушують свою здобич перед тим, як проковтнути — ці змії перекривають жертві кровотік, не залишаючи шансу на порятунок.

Деталі

Домом бірманських пітонів є Південно-Східна Азія, але згодом, здебільшого через втрату довкілля, спричинену діяльністю людини їм стало незатишно перебувати там. Пізніше пітонів перевезли до Флориди, де вони міцно влаштувалися і завдають непоправної шкоди екосистемі, пожираючи буквально все, що зустрічається на їхньому шляху, наголошує Science Alert.

Цікавою особливістю цих змій є той факт, що вони здатні розтягувати щелепи настільки, що можуть проковтнути цілого оленя або алігатора. 

За словами вченого-еколога з організації Conservancy of Southwest Florida Яна Бартошека, пітони добре влаштувалися у Флориді і буквально тероризують жителів екосистеми Еверглейдс. У новому дослідженні Бартошек та його колеги вивчили, що саме дозволяє пітонам розкривати пащу настільки широко.

Як виявилося, згодом у бірманських пітонів розвинулася супереластична шкіра між нижніми щелепами. На відміну від людини та інших ссавців, нижні щелепи змій не зрослися, а пов'язані лише еластичною тканиною, що дозволяє їм широко розкривати роти та буквально ковтати величезні туші здобичі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернівцях посеред вулиці виявили мертвого пітона

Щелепи, що розширюються, цілком стандартні для всіх видів змій, проте еластична шкіра нижніх щелеп бірманських пітонів виходить на новий рівень — близько 40% від загальної площі піднебіння припадає саме на еластичну шкіру.

Вчені під час дослідження також вивчили співвідношення розміру "піднебіння" змій та їх тіла. Вони вивчили коричневих деревних змій, спійманих і у неволі. Отримані дані порівняли з бірманськими пітонами. Після цього порівняли максимальний видобуток, який змії могли б проковтнути, і дійшли висновку, що малюки бірманських пітонів значно виграють у інших видів того ж розміру — вони здатні проковтнути здобич більшу, а значить, їхній раціон розширюється.

Дослідники з'ясували, що завдяки розмірам тіла пітони не тільки здатні проковтнути алігаторів і оленів, але й фактично стають майже невразливими, як тільки досягають зрілих розмірів, фактично на дорослих пітонів можуть полювати тільки алігатори, але цю битву потрібно виграти, адже й самі бірманські пітони не проти поласувати плазунами.

Довідка 

Пітон бірманський - неотруйна змія з роду пітон родини пітони. Має 2 підвиди. Інша назва "темний тигровий пітон". Раніше розглядався як підвид тигрового пітона. Лише у 2009 році його визначили, як окремий вид.

Загальна довжина сягає 5—6,5 м. Вага сягає 130 кг.

Їх описують так: голова велика, потужна. Тулуб м'язистий та масивний.

Відрізняється від тигрового пітона більш інтенсивним й контрастним кольором. Полюбляє тропічні ліси. Значну частину життя проводить на землі, хоча добре лазить по деревах й гарно плаває.

Це яйцекладна змія. Самиця відкладає у кублі до 60 яєць. Молоді пітони з'являються через 2 місяці. Мешкає у Бангладеш, М'янмі, Лаосі, Таїланді, В'єтнамі, Камбоджі, південному Китаї, Зондських островах Індонезії. Було завезено до штату Флорида (США).

Нагадаємо 

Науковці назвали найшвидшого птаха на Землі.

Українські Національні Новини

Культура