mozhna-zmenshiti-kilkist-tsukru-priblizno-na-dvi-tretini-diyetolog-dala-poradi-yak-konservovanu-produktsiyu-zrobiti-korisnishoyu

"Можна зменшити кількість цукру приблизно на дві третини" – дієтолог дала поради, як консервовану продукцію зробити кориснішою

 • 599464 переглядiв

КИЇВ. 11 вересня. УНН. Виготовлення маринованої продукції потребує великої кількості солі, цукру, а при виготовленні овочевих салатів – ще й олії. Ці компоненти в надмірній кількості здійснюють велике навантаження на організм. Проте, якщо все ж є бажання консервувати сезонні овочі та фрукти, є деякі прийоми, які допоможуть зменшити використання вищезазначених компонентів. Про них в коментарі УНН розповіла терапевт і лікар-дієтолог Тетяна Лакуста.

Деталі

"Консервація за класичним рецептом, який використовують українці, часто містить велику кількість солі, цукру, доданого оцту. Крім того, деякі рецептурні розробки містять в собі багаторівневу обробку овочів та фруктів через варіння, тривалий або повторюючий процес кип'ятіння, а також обсмаження в олії. Це робиться задля довготривалого збереження продукції, аби уникнути процесу розмноження грибків та бактерій. Але кінцева користь в таких продуктах мізерна, тому ми не розглядаємо наразі консервовану продукцію як основний вид овочів та фруктів, які можемо споживати взимку", – розповідає дієтолог.

Проте лікар зазначає, що навіть процес консервування можна зробити більш кориснішим, зменшивши кількість доданих цукру, солі та олії. Варто дещо змінити рецепт.

"По-перше, не раджу використовувати аспірин. Адже досі багато господинь використовують саме аспірин як консервант. Проте, це досить серйозний тип ліків і ні в якому разі не можна до нього відноситися як до звичайного порошку чи таблетки, яка покращить консервацію. Немає сенсу заготовляти продукти для покращення свого здоров’я, вживаючи взимку овочі та фрукти, але при цьому використовувати фармакологічний препарат, який впливає на стан печінки, кісткового мозку, на здатність крові до згортання. Це ліки, що призначаються лікарем", – наголосила дієтолог.

Якщо сезонні фрукти заготовити у вигляді варення, то додаванням желфіксу можна зменшити використання цукру на 70%.

"Якщо ви хочете сезонні фрукти заготовити у вигляді варення, можна додавати замінник цукру у вигляді желфіксу. Це така суміш пектину, лимонної кислоти і цукру, що додається до варення під час його приготування. За рахунок желфіксу можна зменшити кількість цукру приблизно на дві третини. Якщо в класичному рецепті на 1 кг фруктів додається 1 кг цукру, то при використанні желфіксу, який є доступі в звичайних магазинах, можна додавати 300 г цукру на 1 кг фруктів. На таку кількість треба 1 пакетик желфіксу", – радить дієтолог.

За відсутності желфіксу до фруктів можна додати 2 чайні ложки лимонної кислоти і пакетик агар-агару – рослинного аналогу желатину, який робить варення більш густим, що також зменшує потребу в цукрі. Крім того, в поєднанні лимонна кислота та агар-агар виступають як консервант.

"Щодо овочів. Не рекомендую заготовляти овочі у вигляді салатів. Крім клітковини в таких продуктах жодної користі. Але якщо ви не хочете купувати взимку свіжі чи заморожені овочі, клітковину в раціон можна додавати за рахунок гречки, булгуру, пшона, бобових. Щодо консервування, то я би радила робити монопродукт. Тобто окремо маринувати огірки, окремо помідори, окремо кабачки. Але такі продукти краще в тарілці поєднувати з іншими видами овочів. Наприклад, потушкувати квасолю чи капусту та додати в тарілку один маринований огірок як компонент для покращення смакових властивостей. Таким чином він не буде овочевим монокомпонентом в тарілці, а ви з’їсте не 300 г маринованих огірків, а 200 г тушкованих овочів і приблизно 50 г маринованих. Навантаження солі на організм буде значно меншим", – розповідає лікар.

Також для зберігання овочів можна застосовувати процес квашення. Так використовується менше солі, а квашена продукція додатково містить пробіотики. Крім того, існує процес висушування. Томати, цукіні, перець та інші овочі і фрукти, висушені в сушарці чи в духовці при низькій температурі, зберігають максимальну користь.

"Також не забувайте про заморозку. Заморожені овочі, які продаються в супермаркетах, якраз виготовляються в їх сезон. Саме тоді вони містять найбільшу кількість вітамінів і мінералів. Крім того, вони значно корисніші, ніж овочі з банки", – зазначає дієтолог.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Харківщина: окупанти завдали ракетного удару по Дергачах

     • 109118 переглядiв

    На Миколаївщині ППО збила дві російські ракети

     • 97520 переглядiв

    Генштаб ЗСУ: знищено вже приблизно 52 650 окупантів

     • 11914698 переглядiв

    Армія рф поранила в Україні 747 дітей – Офіс Генпрокурора

     • 112526 переглядiв