movnomu-ombudsmanu-ne-nadiyshlo-zhodnoyi-skargi-schodo-porushennya-zakonu-pro-derzhavnu-movu-v-zsu-v-tsomu-rotsi

Омбудсману не надійшло жодної скарги щодо порушення закону про державну мову в ЗСУ в цьому році

 • 56327 переглядiв

КИЇВ. 14 листопада. УНН. До Секретаріату мовного омбудсмана не надійшло жодної скарги щодо порушення закону про державну мову у Збройних силах України у цьому році. Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у Facebook, інформує УНН.

Цитата

«За 10 місяців 2023 року на адресу Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови не надійшло жодної скарги щодо порушення Закону про державну мову в Збройних Силах України», - повідомив мовний омбудсман.

За його словами, мовні скандали, які протягом останніх днів поширювались в медіа, є шкідливими.

“Я хочу, щоб на мовній темі не було спекуляцій. Ми вже проходили поділ України за різними категоріями. Так звані “дві України” - це одна з розробок психологічного спрямування російського походження. У нас єдина держава. У нас єдина державна мова. У нас єдине бачення у наближенні нашої перемоги. Ми дякуємо Збройним Силам України за їх єдність!”, - сказав Кремінь.

Також він заявив, що за потреби для військовослужбовців можуть бути відкриті мовні курси.

Кремень нагадав, що відповідно до статті 15 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” мовою нормативних актів, документації, діловодства, команд, навчання, виховних заходів, іншого статутного спілкування та службової діяльності у ЗСУ та інших військових формуваннях є державна мова.

Контекст

Мовознавиця Ірина Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових і сказала, що не може назвати їх українцями. Після цього Омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до СБУ та Нацполіції через негативні висловлювання та звинувачення стосовно військовослужбовців ЗСУ, які спілкуються мовами нацменшин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал із Фаріон: у Львівській політехніці заявили про намір розібратися у ситуації

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    росіяни обстріляли Берислав на Херсонщині: поранена жінка

     • 51382 переглядiв