ukenru
morskiy-tribunal-oon-zayaviv-scho-maye-yurisdiktsiyu-rozglyadati-pozov-ukrayini-proti-rosiyi

Морський трибунал ООН заявив, що має юрисдикцію розглядати позов України проти Росії

 • 16214 переглядiв

КИЇВ. 21 лютого. УНН. Арбітражний трибунал ООН з морського права підтвердив свою юрисдикцію розглядати позов України щодо незаконного будівництва Росією мосту через Керченську протоку та незаконної зупинки суден. Про це на своїй сторінці в Twitter написав міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, передає УНН.

“Справа по морському праву рухається далі! Арбітражний трибунал в Гаазі підтвердив свою юрисдикцію розглядати позов України в частині Азовського моря і Керченської протоки, а також викрадення наших природних ресурсів. Це стосується в першу чергу незаконного будівництва Росією мосту через Керченську протоку та незаконної зупинки суден, які прямують в українські порти Маріуполя і Бердянську”, — написав Вадим Пристайко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна в міжнародних судах: у МЗС розповіли про стан кожної зі справ проти РФ

Нагадаємо, захист українських інтересів відбувається в рамках спору в Арбітражному трибуналі, сформованому відповідно до Додатку VII Конвенції ООН з морського права 1982, між Україною та Російською Федерацією стосовно прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці.

Позовні вимоги України стосуються прав України у прилеглих до Криму морських зонах.

"Україна в рамках зазначеної справи просить Арбітражний трибунал припинити порушення Російською Федерацією Конвенції ООН з морського права та підтвердити права України в Чорному та Азовському морях та у Керченській протоці, в тому числі і зобов’язати Російську Федерацію поважати суверенні права України в своїх водах, зупинити крадіжку українських ресурсів, а також виплатити компенсацію за завдану шкоду", - зазначили в МЗС.

У пресслужбі нагадали, що 14 вересня 2016 року МЗС направило до Російської Федерації повідомлення про арбітраж, позов, а також підстави, на яких він базується, відповідно до Конвенції ООН з морського права. 22 грудня 2016 року було сформовано Арбітражний трибунал, який розглядатиме справу Україна проти РФ.

Після подання Україною Меморандуму до Арбітражу (19 лютого 2018 року) з 19 травня 2018 року по 27 листопада 2018 року здійснювалися письмові подання сторін до Арбітражу стосовно наявності юрисдикції: заперечення Росії щодо наявності юрисдикції та відповіді-коментарі України з наведенням змістовних доказів наявності юрисдикції у Арбітражу розглядати справу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна у трибуналі представила позицію щодо статусу Азовського моря

10-14 червня 2019 року в Гаазі відбулись усні слухання Попередніх заперечень РФ щодо наявності юрисдикції. Рішення Арбітражу щодо наявності юрисдикції розглядати справу по суті очікується до кінця 2019 року – початку 2020 року.

Українські Національні Новини

Політика