morska-koalitsiia-ofitsiino-zapratsiuvala-u-vms-zsu-nazvaly-yii-metu

Морська коаліція офіційно запрацювала: у ВМС ЗСУ назвали її мету

 • 39188 переглядiв

Велика Британія ініціювала створення коаліції з метою посилення морських можливостей України, забезпечення безпечного цивільного судноплавства та безпечного зернового коридору. Члени коаліції нададуть кораблі, обладнання та проведуть навчання для захисту морських шляхів та протидії мінним загрозам у Чорному морі.

У Великій Британії оголошено про створення коаліції з розвитку морських спроможностей України для забезпечення безпеки цивільного судноплавства та роботи зернового коридору, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ, передає УНН.

Деталі

Коаліція створена за ініціативи Великої Британії для підвищення спроможностей України на морі задля забезпечення безпеки цивільного судноплавства та роботи зернового коридору.

В морських силах повідомляють, що учасники коаліції надаватимуть Україні кораблі, техніку, здійснюватимуть підготовку катерного складу морської та річкової флотилій ВМС, морської піхоти, ППО, протимінних підрозділів та інше.

Головні завдання коаліції - це допомогти Україні здобути перемогу на морі, забезпечити безпеку цивільного судноплавства та нівелювати мінну небезпеку, адже зараз Чорне море є найнебезпечнішим з точки зору мінної безпеки в Європі. Море – це велика дорога і воно має бути рівним для всіх, саме тому ми маємо захистити його та стати настільки потужним флотом, щоб у рф більше ніколи не виникло бажання захопити його

- наголосив командувач ВМС ЗС України віце-адмірал Олексій Неїжпапа.

Окрім делегацій ВМС України у церемонії оголошення про відкриття коаліції з розвитку морських спроможностей України взяли участь міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс, міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам, командувач Командування ВМС США у Європі адмірал Стюарт Бенджамін Мунш, перший морський Лорд адмірал Сер Бен Кі та представники інших європейських країн.

Нагадаємо

У березні тодішній міністр оборони України Олексій Резніков повідомив про створення "корабельної коаліції" для підтримки України. За його словами, туди вже увійшли Велика Британія, Нідерланди та Бельгія, які погодилися надати країні мінні тральщики.

У травні Резніков запропонував Німеччині долучитися до створення "морської коаліції", для безпеки судноплавства в Чорному та Азовському морях.

11 грудня стало відомо, що Велика Британія надасть Україні два тральщики класу Sandown і сформує нову морську коаліцію з Норвегією для посилення безпеки України в Чорному морі. Також Велика Британія та Норвегія нададуть Україні 20 десантних катерів Viking та 23 швидкісних катери.

Павло Башинський

Війна

    Популярні

    Новини по темі