mobilizatsiia-cholovikiv-u-vitsi-vid-18-do-25-rokiv-rada-mozhe-na-naiblyzhchomu-zasidanni-vypravyty-zakonodavchu-koliziiu

Мобілізація чоловіків у віці від 18 до 25 років: Рада може на найближчому засіданні виправити законодавчу колізію

 • 28570 переглядiв

Верховна Рада розглядає законопроєкт для виправлення колізії щодо мобілізації чоловіків 18-25 років. Документ передбачає, що такі особи не підлягатимуть призову до досягнення 25 років, крім випадків добровільної згоди.

Верховна Рада може ухвалити законопроєкт, який має виправити законодавчу колізію, коли чоловіки у віці від 18 до 25 років могли бути мобілізовані до лав ЗСУ, якщо вони відслужили строкову службу, закінчили військову кафедру, або були визнані обмежено придатними у мирний час. Якщо документ отримає висновок Головного науково-експертного управління, то депутати зможуть це зробити на найближчому із засідань. Про це пише УНН із посиланням на проєкт засідань порядку денного ВР та картку законопроєкту №11379-д.

Деталі

Відповідно до законопроєкту, впродовж дії воєнного стану військовозобов’язані, які перебували на військовому обліку мали статус непридатного до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час - не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення ними 25-річного віку

Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

Також чоловіки у віці до 25 років, які були мобілізовані, можуть бути звільнені з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.

Доповнення

18 травня закон про посилення мобілізації набрав чинності. В законі, зокрема передбачається зміна призовного віку з 27 до 25 років, а також уточнюється хто має відстрочку та право на бронювання, які зміни вносить у мобілізаційну підготовку та чого очікувати.

Після ухвалення закону, виникла колізія, за якої могли мобілізувати чоловіків у віці від 18 до 25 років.

Таких чоловіків можуть мобілізувати, якщо вони:

пройшли строкову службу у мирний час;

закінчили вищий військовий навчальний заклад чи військову кафедру та отримав певну військово-облікову спеціальність;

визнані обмежено придатними, тобто визнаний військово-лікарською комісією як непридатний до строкової служби у мирний час та придатний у воєнний час.

Закон про посилення мобілізації: що зміниться після 18 травня для військовозобов'язаних16.05.24, 11:19

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки напрацював зазначений законопроєкт, який має виправити законодавчу колізію, коли чоловіки у віці від 18 до 25 років могли бути мобілізовані до лав ЗСУ, якщо вони відслужили строкову службу, закінчили військову кафедру, або були визнані обмежено придатними у мирний час.

Популярні

Новини по темі