ukenru
ministr-oboroni-britaniyi-negayna-peredacha-britanskikh-vinischuvachiv-ukrayini-nemozhliva

Міністр оборони Британії: негайна передача винищувачів Україні - неможлива

 • 649490 переглядiв

КИЇВ. 9 лютого. УНН. За словами міністра оборони Бена Воллеса, негайного перекидання британських винищувачів в Україну не буде. Про це пише ВВС, передає УНН.

Деталі

Міністр повідомив ВВС, що постачання літаків для використання у війні може тривати кілька місяців. Воллес додав, що натомість Велика Британія зосередилася на альтернативному забезпеченні повітряного прикриття України.

Він також повністю не виключив відправлення літаків в Україну, але сказав, що повітряна підтримка і підтримка військ можуть бути забезпечені за допомогою ракет великої дальності і безпілотників.

Виступаючи на конференції в Римі, міністр зазначив, що "реалістичніше і продуктивніше" передбачити, щоб Велика Британія надала Україні літаки в довгостроковій перспективі для забезпечення її безпеки після закінчення війни.

"Це не простий випадок буксирування літака до кордону", - сказав Воллес ВВС.

"Велика Британія знає, що потрібно Україні, і дуже рада багато в чому допомогти, намагаючись досягти ефекту. Ті ж ефекти можуть бути досягнуті, але потенційно іншим способом - і без місяців, які, звичайно ж, будуть потрібні для дарування винищувачів".

Міністр оборони відхилив пропозиції колишнього прем'єр-міністра Бориса Джонсона про те, що Велика Британія може надати 100 бойових літаків "Тайфун". За його словами, "Тайфуни" створюються коаліцією різних країн, і їхній дозвіл необхідний, перш ніж відправляти їх до України.

Воллес додав, що "Тайфуни", які, швидше за все, будуть поставлені, обладнані тільки для ведення бою "повітря-повітря" і не підходять для наземної атаки.

Доповнення

Існуючі зобов'язання Великої Британії, включаючи повітряну охорону в країнах Балтії та ескадрилью "Тайфунів" у Катарі, означають, що залишилося не так багато вільних літаків. Є також великі практичні питання, включаючи підготовку пілотів, що вимагатиме часу навіть для тих пілотів, хто має бойовий досвід.

Близько 20 найстаріших "Тайфунів" мають бути списані у 2025 році.

Американський F-16 розглядається як винищувач, який найбільше підходить для України.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак сказав, що обговорює подальшу підтримку України, яка потенційно може включати винищувачі, але першим кроком є навчання українських пілотів.

Українські Національні Новини

Новини Світу