ukenru
minekonomiky-finalizuie-natsionalnyi-plan-z-enerhetyky-ta-klimatu-na-yakyi-ochikuiut-u-yevropeiskomu-soiuzi

Мінекономіки фіналізує національний план з енергетики та клімату, на який очікують у Європейському Союзі

 • 18061 переглядiв

Міністерство економіки представило Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування проект Національного плану з енергетики та клімату. Це ключовий стратегічний документ, який очікують в ЄС від України.

Мінекономіки презентувало проєкт Національного плану з енергетики та клімату членам Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Це один із найважливіших стратегічних документів, на які у ЄС чекають від України. Про це повідомили у Міністерстві економіки України, пише УНН.

Деталі

Міністерство економіки України презентувало проєкт Національного плану з енергетики та клімату членам Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.

- інформує відомство. 

Заступник міністра економіки Олексій Соболев каже, що Національний план з енергетики та клімату є обов'язковим документом для всіх держав-членів Європейського Союзу та країн, що входять до Енергетичного співтовариства. Він зазначив, що структура цього плану чітко визначена і затверджена відповідним регламентом ЄС.

З самого початку своєї розробки НПЕК був предметом публічного обговорення. Міністерство провело більше 9 публічних секторальних обговорень цього документу. У березні ми провели обговорення в рамках Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, у якому взяли участь більше 800 представників міст і громад. Ми також представили цей документ у березні у Брюсселі, і провели його обговорення з Європейською Комісією. Було зібрано письмові коментарі та зауваження, і зараз команда експертів опрацьовує їх для фіналізації документу

- додав він.

Олена Павленко, керівниця аналітичного центру DiXi Group, який бере участь у розробці документа, описала процес створення Національного плану з енергетики та клімату, строки його підготовки та прийняття. Вона також представила структуру цього плану.

У НПЕК включені цілі в рамках Global Methane Pledge, Паризької кліматичної угоди та Енергетичного Співтовариства. Так само НПЕК синхронізований з Планом України. Всі стратегічні документи ми намагалися ідентифікувати та звести в єдину систему, а потім проаналізувати, якими заходами та рішеннями ми можемо досягнути цих цілей

– повідомила Олена Павленко членам Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.

Заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, Вікторія Киреєва, висловила подяку парламентаріям за їхню участь у зустрічі та підкреслила, що цей документ є одним з ключових стратегічних планів, якого очікує Європейський Союз від України.

Команда Мінекономіки побудувала роботу так, що ми працювали комплексно із залученням всіх профільних міністерств, у тому числі й Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Ми неодноразово проводили обговорення, переглядали дані, результати і кожного разу доопрацьовували документ після коментарів наших європейських партнерів, громадськості і науковців

– зазначила Вікторія Киреєва.

Нагадаємо

Якщо не вжити заходів, Європа зіткнеться з катастрофічними наслідками зміни клімату, такими як смертоносна спека, повені та понад 1 трильйон євро щорічних економічних втрат від затоплення прибережних територій до кінця століття.