ukenru
milovanov-pro-kurs-grivni-nbu-viv-zanadto-zhorstku-monetarnu-politiku

Милованов про курс гривні: НБУ вів занадто жорстку монетарну політику

 • 19365 переглядiв

КИЇВ. 31 грудня. УНН. Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, підбиваючи підсумки року, відзначив, що на його думку Нацбанк вів занадто жорстку монетарну політику - висока ставка та малий обсяг викупу долару. Це призвело до більш швидкого укріплення гривні, ніж могло б бути, передає УНН.

"Курс гривні суттєво зміцнився, за різними оцінками гривня продемонструвала мабуть найсильнішу динаміку цього року. Можна по-різному оцінювати наслідки такого зміцнення та внесок у це зміцнення різних факторів. Але безперечно те, що в умовах плаваючого обмінного курсу таке зміцнення та ще й в поєднанні з рекордними обсягами купівлі валюти НБУ – це свідчення прогресу української економіки і зростання довіри до неї внутрішніх і зовнішніх інвесторів", - написав Милованов на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, сильніша гривня - це знак сильнішої економіки. Експортерам потрібно більш активно використовувати інструменти хеджування курсу гривні, а державі розвивати фінансові ринки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленського закликали прирівняти гривню до євро

"У той же час, на мою думку НБУ вів занадто жорстку монетарну політику - висока ставка та малий обсяг викупу долару. Це призвело до більш швидкого укріплення гривні, ніж могло б бути. І негативної вдарило по експортерам", - додав міністр.

В підсумку, додав Милованов, його позиція, що "посилення гривні це є об’єктивна реальність та знак оздоровлення економіки, але НБУ мав би пом’якшити та уповільнити цей процес задля підтримки експортерів".

"Одночасно, потрібно пам’ятати, що сильніша гривня - це менша інфляція та більша зарплата українців в доларовому еквіваленті. Тобто, більша купівельна спроможність, вищі стандарти життя, а також менша трудова міграція", - резюмував міністр.

Нагадаємо, Нацбанк встановив курс гривні на новорічні свята.

Українські Національні Новини

Політика