mahate-sturbovane-zrostanniam-atak-poblyzu-khmelnytskoi-aes

МАГАТЕ стурбоване зростанням атак поблизу Хмельницької АЕС

 • 38326 переглядiв

Експерти МАГАТЕ в Україні повідомляють про військову активність поблизу Хмельницької АЕС, підкреслюючи її вразливість поряд з іншими ядерними об'єктами через триваючі військові дії. Прямого збитку станції завдано не було, але інциденти підкреслюють ядерну загрозу в умовах конфлікту.

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які базуються в Україні, повідомили про військову активність протягом ночі, яка ще раз підкреслила потенційну ядерну загрозу під час збройного конфлікту, і не лише на Запорізькій атомній електростанції. Про це заявив генеральний директор Рафаель Маріано Гроссі, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що на заході України група МАГАТЕ, яка спостерігає за ситуацією на Хмельницькій атомній електростанції (АЕС), повідомила, що вчора пізно ввечері, перебуваючи у своїх приміщеннях, почула кілька вибухів поблизу, які тривали 20 хвилин.

Попри те, що станція безпосередньо не постраждала, інцидент показав, що всі атомні електростанції України залишаються під загрозою, поки триває війна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Рівненській АЕС – нова ротація місії МАГАТЕ

Значна увага світу – і це правильно – прикута до цілком реальних небезпек, з якими стикається Запорізька атомна електростанція, яка викликає особливе занепокоєння, оскільки вона розташована на лінії фронту. Але вчорашній захід служить нагадуванням про те, що ми не повинні забувати про інші ядерні об’єкти в Україні, які також потенційно піддаються ракетним та іншим атакам

сказав генеральний директор Гроссі.

Він наголосив, що всі ядерні об’єкти України залишаються вразливими, або безпосередньо, якщо їх вразить ракета, або опосередковано, якщо їхнє зовнішнє електропостачання порушується. По всій Україні продовжує зберігатися вкрай нестабільна ситуація з ядерною безпекою, наголосив Гроссі.

Доповнення

На ЗАЕС сьогодні команда також повідомила про попередження про повітряний наліт на майданчику, який тривав близько десяти хвилин вдень. Команда не почула жодного удару під час попередження про повітряний наліт. Протягом останніх 24 годин команда МАГАТЕ продовжувала чути звуки вибухів на деякій відстані від станції. 

На інших українських ядерних об’єктах, де МАГАТЕ має постійні команди – Рівненській АЕС, Південноукраїнській АЕС і Чорнобильській АЕС – команди МАГАТЕ не повідомляли про будь-які військові дії.

Лілія Подоляк

Війна

Популярні

Новини по темі

МАГАТЕ стурбоване зростанням атак поблизу Хмельницької АЕС

 • 38326 переглядiв

Три громади Сумщини обстріляли російські окупаційні війська

 • 36737 переглядiв

Усередині "шахеда" знайшли SIM-карту "Київстар"

 • 47808 переглядiв

Ведмідь Балу з Хмельницького переїхав жити на Синевір

 • 46104 переглядiв

ХАМАС звільнив двох ізраїльсько-російських заручників

 • 40824 переглядiв

Гучні вибухи пролунали в окупованому Токмаку

 • 40603 переглядiв