lubinets-proponuvav-rf-zminyty-pryntsyp-obminiv-khto-dovshe-v-poloni-toi-ranishe-vykhodyt

Лубінець пропонував рф змінити принцип обмінів: хто довше в полоні - той раніше виходить

 • 22325 переглядiв

Уповноважений ВР з прав людини зазначив, що Україна має окремий список українських військових, які потрапили в полон до повномасштабного вторгнення.

Українська сторона пропонувала російській започаткувати нові підходи щодо обміну військовополоненими. Наприклад, хто перебуває довше в полоні, той і раніше виходить. В України є окрема категорія військових, які перебувають в полоні з 2014 й жодного не було повернуто.  Про це заявив Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець під час пресконференції, передає кореспондент УНН.

Журналіст зазначив, що в  Макіївці в колонії №32 залишилося 50 людей, яких приготували на обмін у 2019 році. Серед них є 10-12 військовополонених, яких взяли  в полон у 2018 році, 2019 році. Їх готували на обмін, який потім не відбувся.

На запитання, в яку категорію потрапили ці військовополонені й чому їх не віддають, Лубінець відповів: "Вони потрапили в категорію тих, кого ми намагаємося забрати найшвидше. Тобто окрема категорія тих, хто знаходиться в російському полоні з 2014 року до початку повномасштабної агресії. Чому не віддають? Виключно через позицію рф. Це стосується як військовополонених, так й цивільних. З цього числа військовополонених ми не повернули жодної людини".

Він зазначив, що в України є окремий список військовополонених з 2014 по 2022 роки.

"Нікого не повернули. Я не розумію, в чому така принципова позиція, відношення до наших військовополонених, які в полоні з 2014 року.  Я бачу по відношенню до них таку ж саму проблематику, як щодо оборонців Маріуполя. Я не виокремлюю жодну військову частину. Я завжди кажу, що щодо оборонців Маріуполя, де були представники ЗСУ, Нацгвардії, прикордонники й до всіх них окреме відношення з боку російської влади. Вони максимально затягують, унеможливлюють процес саме їх повернення", - заявив Лубінець.

Під час складної операції з окупованих територій визволили морпіха, який провів близько 1,5 роки у полоні - ВМС04.07.24, 16:43

Омбудсмен заявив, що не знає причини, але ми  можемо здогадуватися.

"Я взагалі виходив з того, що я пропонував російській стороні: добре, давайте відійдемо, у вас там свої критерії, у нас Женевські конвенції. Давайте просто відійдемо від якихось там сталих практик й започаткуємо можливо нові підходи. Хто довше в полоні - той і раніше виходить. Зрозуміло для всіх? Зрозуміло. Це чесно по відношенню до всіх? Мені здається, чесно. Якщо військовополонені знаходяться декілька років, то давайте їх віддавати в першу чергу", - розповів Лубінець.

Він наголосив, що несправедливість щодо обміну полоненими відбувається  виключно через позицію російської федерації.

"Коли без жодних пояснень, ти передаєш списки великі - всіх, хто в нас є в базах, а потім без жодних умов, пояснень кажуть, що не віддадуть нікого…Проходить якийсь час дають три людини. Кажемо, а решту? Кажуть: ну, цих трьох ми готові вже підтвердити, по решті будемо думати", - розповів Лубінець.

Я не вірю, що в найближчому майбутньому буде великий обмін – Лубінець09.07.24, 12:39

Популярні

Новини по темі

В Одесі було чутно вибух на тлі повітряної тривоги - мер

 • 18524 переглядiв